Jihlava: Hygienici kontrolovali zmrzliny, jejich jakost se zlepšuje

21.07.2023 22:09 | Tisková zpráva

Krajští hygienici kontrolovali prodejce zmrzlin na Vysočině. Zaměřili se jak na úroveň hygieny výroby, tak i na zdravotní nezávadnost zmrzlin, prodávaných ve stáncích.

Jihlava: Hygienici kontrolovali zmrzliny, jejich jakost se zlepšuje
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Z výsledků provedených kontrol hygieniků je patrné zlepšení oproti minulým rokům, a to jak v čistotě provozoven, tak i v jakosti a zdravotní nezávadnosti vyráběné zmrzliny. Cílené kontroly provedli v Kraji Vysočina v 50 provozovnách.

„Jedná se o stánky, kde se prodává točená zmrzlina vyráběná studenou cestou. Sledovali jsme celkovou čistotu provozu, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech nebo jak je manipulováno s kornoutky. U nových provozovatelů jsme zjišťovali řádné oznámení činnosti,“ vyjmenoval Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41207 lidí

Během kontrol odebrali hygienici 25 vzorků vanilkové zmrzliny k mikrobiologickému vyšetření. „Z nich nevyhověly tři, v kterých laboratoř prokázala nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ uvedl Zdeněk Novotný s tím, že ve 25 provozovnách provedli také stěry z pracovních ploch, výrobního zařízení a pomůcek k výrobě zmrzliny.

Nejčastějšími nedostatky kromě nevyhovujících laboratorních výsledků odebraných vzorků bylo neoznámení činnosti, neuvedení obsažených alergenů a nedostatečná sanitace pracovních pomůcek. „Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude uloženo sedm sankcí v předpokládané výši do 20 000 korun,“ dodal ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV Zdeněk Novotný.

Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. Je třeba zohlednit také to, že zmrzlina je konzumována především dětmi, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější. I když výsledky kontrol svědčí o zlepšení situace, zmrzlina je stále považována za rizikovou potravinu. KHSV se proto bude pravidelným kontrolám zmrzlinových stánků věnovat i v dalších letních sezónách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…