Jihlava: Jednotné místo pro bydlení pomáhá s řešením bytové nouze

17.10.2020 19:08

Jednotné místo pro bydlení je otevřené místo, kam mohou přicházet osoby, které pociťují nějaké potíže v oblasti vlastního bydlení.

Jihlava: Jednotné místo pro bydlení pomáhá s řešením bytové nouze
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Od počátku letošního července se v Jihlavě naplno rozběhla činnost Jednotného místa pro bydlení. Projekt Jednotné místo pro bydlení Jihlava, jehož cílem je přímá podpora a koordinace podpory domácností v přístupu k adekvátnímu bydlení, prevence ztráty bydlení a ukončování stavu bytové nouze ve městě, byl zahájen již v dubnu 2020, ale vzhledem k epidemiologické situaci a dalším okolnostem mohly jeho aktivity v plném rozsahu probíhat až od července 2020. Tento projekt podpořený prostřednictvím dotace z Operačního programu Zaměstnanost bude realizován statutárním městem Jihlava do konce června 2022.

Kancelář Jednotného místa pro bydlení se nachází na úseku bytů Majetkového odboru Magistrátu města Jihlavy v přízemí objektu Čajkovského 7 v Jihlavě, kde je umožněn bezbariérový přístup.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Jednotné místo pro bydlení je otevřené místo, kam mohou přicházet osoby, které pociťují nějaké potíže v oblasti vlastního bydlení. Jedná se jak o osoby, které se již v bytové nouzi nacházejí, což znamená, že z důvodu absence vlastního bydlení musí žít například u známých, příbuzných či na ubytovně, tak i osoby, kterým taková situace hrozí nebo potřebují řešit jakoukoli jinou situaci ve vztahu k vlastnímu bydlení.

Aktuálně využívají nabídku pomoci Jednotného místa pro bydlení rodiny i jednotlivci, kterým hrozí vystěhování z bytu, bydlí v azylovém domě, platí vysoké nájemné nebo bydlí v nevyhovujících podmínkách (malý či přelidněný prostor, špatný technický stav bytu). Pracovnice Jednotného místa pro bydlení s příchozími jednotlivci či rodinami vždy nejprve vyhodnotí konkrétní situaci spojenou s bytovou problematikou a následně poradí, jaké kroky učinit k postupném

V rámci projektu je využívána nejen dostupná nabídka městských bytů, ale současně je vytvářena síť podpory na základě aktivní spolupráce se subjekty, které přímo či nepřímo ovlivňují oblast bydlení. Do této skupiny činností patří například komunikace s neziskovým sektorem či sledování situace na otevřeném trhu s byty. Myšlenka Jednotného místa pro bydlení spočívá v tom, že pracovník nabízí poradenství včetně navigace v celém systému problematiky bydlení v Jihlavě a zajišťuje jednotný vstup do systému.

Projekt si rovněž klade za cíl zpřehlednění a zjednodušení systému hledání bydlení osobám v bytové nouzi a pomoc s řešením jejich situace. Kromě přímé práce s jednotlivci a rodinami, kteří se nacházejí v bytové nouzi nebo jsou bytovou nouzí ohroženi, probíhá v rámci Jednotného místa pro bydlení Jihlava evidenční a analytická činnost v oblasti bydlení, jež má umožnit nalezení možných dalších opatření v rámci řešení bytové nouze na území statutárního měsa Jihlavy a vyhodnocování systému ukončování bezdomovectví.u vyřešení situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…