Jihlava: Již více než čtvrt roku působí ve městě asistenti prevence kriminality

26.09.2020 13:49

V Jihlavě je od dubna letošního roku realizován projekt Zavedení asistentů prevence kriminality, jehož cílem je snižování přestupkové činnosti a prevence výskytu sociálně patologických jevů na území statutárního města Jihlavy.

Jihlava: Již více než čtvrt roku působí ve městě asistenti prevence kriminality
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Více než dvouletý projekt podpořený prostřednictvím dotace z Operačního programu Zaměstnanost realizuje statutární město Jihlava ve spolupráci s Městskou policií Jihlava. Vzhledem k epidemiologické situaci byla vlastní činnost asistentů prevence kriminality zahájena až od měsíce května.

Čtyři asistenti prevence kriminality byli vybráni z cílové skupiny osob žijících v sociálně vyloučených lokalitách, přičemž díky své znalosti této komunity na ni mohou přímo působit a současně tím zlepšovat občanské soužití. Asistenty pracující ve dvou směnách je možné potkávat nejen v centru města, ale také v místech, která jsou ve spolupráci s Městskou policií Jihlava vytipována jako místa s možností většího výskytu přestupkového jednání. Úkolem asistentů prevence kriminality je monitorovat situaci a působit preventivně v ulicích, parcích či sociálně vyloučených lokalitách města s cílem zvýšit pocit bezpečí občanů pohybujících na veřejnosti.

Asistenti prevence kriminality a strážníci Městské policie Jihlava vzájemně spolupracují a vyhodnocují nutnost intervence ze strany asistentů v případě výskytu sociálně patologických jevů na veřejnosti, kterými jsou například výtržnictví, kouření a pití alkoholu mladistvými či problémy vycházející ze soužití skupin obyvatel z různého sociálně-kulturního prostředí. Událostmi, při jejichž řešení asistenti spolupracovali, jsou mimo jiné spory na hřišti, rozbité výlohy či sprejerství. Některé podněty jsou řešeny i na základě oznámení obyvatel, na která asistenti prevence kriminality reagují.

Na začátku působení asistentů v terénu docházelo především k seznamování veřejnosti s náplní jejich práce a účelem jejich fungování v rámci města. Do jejich běžné pochůzkové činnosti nyní patří zejména dohled nad dodržováním veřejného pořádku, komunikace se skupinami obyvatel, kontrola dodržování vyhlášek a nařízení města či kontrola parků v centru města, ale vyskytují se i méně standardní situace, které asistenti řeší samostatně nebo ve spolupráci s městskou policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…