Jihlava: Kácení dřevin doprovodí náhradní výsadba

10.01.2022 17:57 | Tisková zpráva

Magistrát města Jihlavy upozorňuje veřejnost, že v současném období vegetačního klidu od ledna do března 2022 bude probíhat kácení a prořezávky dřevin na mnoha místech ve městě. Padlé dřeviny jsou v Jihlavě vždy adekvátně nahrazovány novou výsadbou.

Jihlava: Kácení dřevin doprovodí náhradní výsadba
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Aktuálně bude probíhat největší kácení stromů ve Velkém Heulose, kde jsou suché stromy a stromy napadené kůrovcem, a také na Královském vršku. 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
„Z dalších lokalit, kde proběhne kácení, uvádíme např. i příměstské obce Pávov, Zborná a Heroltice nebo ulice Vrchlického, Křivá, Březinova, Zahradní, Mahlerova a Demlova,“ upozorňuje Martina Brandová z jihlavského magistrátu. Kácet se podle ní bude např. i na dětském dopravním hřišti. Z lokalit, kde jsou plánovány úpravy zeleně a redukce keřů, pak zmiňuje ještě ulice Kollárova, U Cihelny, Za Prachárnou nebo Pavlovova. Pracovníci odboru životního prostředí (OŽP) teď budou po městě postupně označovat dřeviny určené ke kácení a prosí veřejnost o dodržení bezpečnosti v lokalitách kácení.

Stromy ke kácení se pečlivě vybírají nejenom na základě vlastních šetření úřadu a na základě výstupů z inventarizace zeleně, ale i na základě podnětů veřejnosti. Musí se kácet i stromy, které jsou v kolizi se stavbou nebo rekonstrukcí. Město, stejně jako každý jiný vlastník stromu, musí mít podle zákona vyřízené povolení ke kácení dřevin od orgánu ochrany přírody u všech stromů s obvodem větším než 80 cm měřeném ve výšce 130 cm nad zemí.

Zima je obdobím vegetačního klidu, a proto je zároveň i časem pro provedení potřebného kácení a pěstebních probírek stromů a keřů. Kácení bude probíhat postupně od ledna do března 2022 a doprovodí ho v nejbližších letech náhradní výsadby na plochách, kde to bude z prostorových důvodů možné.  „Vykácené dřeviny jsou nahrazovány tak, aby nová výsadba byla adekvátní ekologické újmě způsobené kácením a prořezávkami,“ zdůrazňuje náměstek primátorky Jihlavy pro oblast životního prostředí Vít Zeman.

S případnými připomínkami a náměty nejenom ke kácení se může veřejnost obracet na pracovníky oddělení služeb v životním prostředí na odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.