Jihlava: Klienti stacionáře mohou díky městským bytům samostatně žít

16.10.2018 10:46

Město zrekonstruovalo dva byty pro klienty Denního a týdenního stacionáře Jihlava. V každém z bytů na ulicích Matky Boží a Benešova můžou bydlet až čtyři klienti, kteří se budou s podporou sociálních pracovníků starat sami o sebe, vykonávat domácí práce, využívat běžně dostupných služeb a na částečný úvazek pracovat. V Jihlavě tak vznikla první celoroční pobytová služba pro lidi se zdravotním postižením.

Jihlava: Klienti stacionáře mohou díky městským bytům samostatně žít
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Zájemci o novou službu jsou z řad klientů stacionáře nebo jsou to lidé mimo naši klientelu, kteří se nacházejí v obtížné sociální situaci, již by mohl vyřešit právě nástup do chráněného bydlení. Předpokladem pro přijetí je jejich ochota starat se sám o sebe, učit se novým věcem a zvládat společné soužití v bytě,“ sdělila ředitelka stacionáře Eva Pohořelá.

Do bytů se začnou vybraní klienti stěhovat v prosinci tohoto roku. Denní a týdenní stacionář by měl klientům chráněného bydlení poskytnout zázemí pro aktivizační činnosti, ideálem ovšem je pracovní uplatnění klientů a placená práce na částečný úvazek.

„V Jihlavě zatím žádná celoroční pobytová služba není a lidé se zdravotním postižením, o které se už kvůli stáří nebo nemoci nemůže starat rodina, musí odcházet do jiných služeb mimo Jihlavu do neznámého prostředí a obtížněji se jim udržuje spojení s rodinou a přáteli,“ doplnila Eva Pohořelá.

Denní a týdenní stacionář je příspěvkovou organizací města. Rekonstrukce dvou bytů stála přes pět milionů korun a byla podpořena dotací z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území Jihlavské územní aglomerace necelými dvěma milióny korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…