Jihlava: Město požaduje důkladné vysvětlení uvažovaných kroků České pošty

21.06.2021 17:39

Manažeři České pošty oznámili primátorce Jihlavy svůj záměr slučovat a uzavírat některé svoje pobočky. Vedení města je pro zachování nekomerčních poštovních služeb pro veřejnost v dostupné vzdálenosti, a hlavně volá po výrazném zlepšení a zrychlení poštovních služeb.

Jihlava: Město požaduje důkladné vysvětlení uvažovaných kroků České pošty
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Pro většinu radních města jsou záměry České pošty se slučováním a uzavíráním poboček novinkou, se kterou se špatně smiřují. „Je pro mne nepřijatelné, aby se uzavíraly služby v lokalitách, které jsou centrem pro až desítky tisíc lidí,“ uvedl náměstek primátorky Vít Zeman. Tato centra jako Erbenova nebo Březinky musí podle Zemana naopak nabídnout daleko více služeb pro své obyvatele. „Je nemyslitelné, abychom jako vedení města prosazovali zahušťování města a na druhé straně nám stát a jeho státní podnik překládal důležité veřejné služby daleko za město,” doplnil náměstek Zeman.

„Informace je pro mne zcela nová a velmi překvapivá. Očekával bych, že takto důležité zásahy do dostupnosti služeb státního podniku pro občany Jihlavy budou kvalitně a s mnohem větším předstihem komunikovány se zástupci samosprávy,“ myslí si radní David Beke a dodává: „Z doposud zveřejněných materiálů tomu rozumím tak, že je zde snaha o vymístění veřejné služby z veřejného prostoru města do soukromého prostoru za městem, což je zcela v rozporu s aktuální strategií poskytovatelů komerčních služeb, kteří chtějí naopak dostat své služby až do domu.“

Za veřejnost se postaví i radní Libor Kuchyňa. Podle jeho slov by mělo mít 50 tisíc lidí z Jihlavy veřejné poštovní služby ve spádové vzdálenosti. "Nenecháme z obyvatel Jihlavy dělat pokusné králíky restrukturalizace České pošty," uvedl Kuchyňa.

Anketa

Je dobře, aby byly děti pod 16 let očkovány proti covidu-19?

13%
82%
hlasovalo: 7337 lidí

Primátorka Jihlavy Karolína Koubová, která jako první jednala s manažery České pošty, dnes uvedla:„Jsme dlouhodobě nespokojeni s kvalitou služeb České pošty a nechceme podporovat nekvalitní službu. Budeme apelovat na podnik, aby nekomerční veřejné poštovní služby pro veřejnost zachoval a pokud možno rozšiřoval v dostupných vzdálenostech, ale nechceme teď vstupovat do mediální války lidí s poštou."

Balíky, pojištění a další produkty by měl podle jihlavských radních řešit komerční sektor, ale úřední písemnosti, Czechpoint nebo např. důchody musí být pro obyvatele co nejdostupnější.

„Chceme se za obyvatele Jihlavy postavit. Jeví se nám to jako nepromyšlený krok, který povede k dalšímu vylidňování města a stávajících veřejných prostor i k nežádoucí podpoře automobilové dopravy. Požádal jsem už předsedu senátu Miloše Vystrčila a mám příslib, že bude zprostředkováno setkání s generálním ředitelem České pošty a vyjasnění si cílů a strategií státního podniku, které se na první pohled jeví, že jdou proti zájmům veřejnosti a občanů Jihlavy,“ doplnil radní Jihlavy David Beke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…