Jihlava: Město žádá Kronospan o vysvětlení

12.06.2019 16:23

Město Jihlava začátkem června jako první veřejně upozornilo na to, že v areálu Kronospan Jihlava probíhají stavební práce bez potřebných povolení. Projekt Kronospanu počítající s výstavbou nové linky totiž nejprve musí projít posuzováním vlivů a záměrů na životní prostředí tzv. velkou EIA, během níž bude mít město možnost sledovat odběr dat a řešit objektivně zjištěná hodnocení.

Jihlava: Město žádá Kronospan o vysvětlení
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Stavební úřad nyní intenzivně prošetřuje, zda se skutečně jedná o černou stavbu plánované drtící linky a Kronospan tedy jednal v rozporu se zákonem. „Při kontrole, konané na základě podnětu, jsme zjistili stavební činnost. V současnosti jsme ve stadiu prověřování. Pokud se prokáže, že jde o stavební práce prováděné bez povolení, hrozí stavebníkovi za porušení stavebního zákona pokuta do jednoho milionu korun. V případě černé stavby zahájí vždy stavební úřad řízení o odstranění stavby. V průběhu řízení má stavebník ze zákona možnost požádat o její dodatečné povolení. Pokud v řízení prokáže, že dodatečné povolení je možné, to znamená, že není v rozporu s platnými předpisy, stavba bude dodatečně povolena. V opačném případě nařídí stavební úřad stavbu odstranit,“ uvedl vedoucí Stavebního úřadu Michal Jarco. Kronospan na základě výzvy stavebního úřadu zastavil v této oblasti veškerou činnost a vyčkává na další vývoj stavebního řízení.

„Záměr Kronospanu vybudovat v areálu zařízení, které umožní snížit negativní dopady jeho výrobní činnosti na životní prostředí Jihlavy a okolí, vítáme. Jsme ale šokováni přístupem a rozhodnutím společnosti zahájit tuto stavbu bez všech potřebných povolení,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Město podle primátorky vnímá toto jednání jako neseriózní. Celé vedení města považuje zahájení stavby za velmi silné narušení důvěry a dosavadního vyjednávání. Děláme vstřícné kroky a vrací se nám to tímto způsobem, takže budeme muset přehodnotit náš dosavadní přístup. “ dodala primátorka. Město proto odeslalo na jihlavskou centrálu Kronospan dopis požadující vysvětlení celé situace a nyní čeká na její vyjádření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…