Jihlava: Městské společnosti nabízí práci lidem z Ukrajiny

18.03.2022 15:47 | Tisková zpráva

Správa městských lesů Jihlava má mezi zaměstnanci několik Ukrajinců už dlouhodobě. Nyní nabídla jejich blízkým práci například při zalesňování.

Jihlava: Městské společnosti nabízí práci lidem z Ukrajiny
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Práci ženám z Ukrajiny nabízí Prádelna a čistírna Jihlava. V tuto chvíli už mají 10 uchazeček, které čekají na vyřízení potřebných dokumentů. Prádelna má v současné době 65 zaměstnanců včetně řidičů a údržby. „K plnému obsazení dvousměnného provozu nám chybí ještě 22 lidí. Objemy zakázek však zatím nejsou na dvě plnohodnotné směny denně,“ uvedla jednatelka městské společnosti Martina Prošková.

Ženy z Ukrajiny se zatím seznámily s provozem. „Každé z nich jsme ukázaly jednoduché manuální činnosti, které je čekají. Je to například navěšování prádla, skládání froté, županů, žehlení menších kusů a podobně,“ přiblížila Martina Prošková.

Městská společnost se zapojila do pomoci uprchlíkům už v uplynulých dnech. Ubytovacím zařízením nabízí zapůjčení povlečení, froté i možnost vypraní oděvů. Aktivně se podílí také na hledání ubytování.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Zalesňování, nebo bazén

Zaměstnání uprchlíků se nebrání ani další městské společnosti, například Správa městských lesů Jihlava. „Mezi zaměstnanci už dlouhodobě několik Ukrajinců máme. Nabídli jsme jim proto, že pokud by sháněl práci někdo z jejich blízkých, můžeme se domluvit, třeba na zalesňování,“ uvedl jednatel společnosti Václav Kodet.

Spolupráci s lidmi, kteří utekli z Ukrajiny před válkou, se nebrání ani Služby města Jihlavy. „Aktuálně sháníme uklízečku na Vodní ráj a také plavčíky, u kterých je ale potřeba kvalifikace,“ upozornil jednatel společnosti Josef Eder.

Dopravní podnik pak může přijmout lidi prchající z Ukrajiny na pozici automechanika, řidiče/řidičky. „Ve druhém případě je ale potřeba alespoň základní znalost českého jazyka a vyřízení českého profesního průkazu,“ podotkl jednatel Radim Rovner.

Vedení Jihlavy tento týden otevřelo pro uprchlíky Ukrajinský dům. V bývalém DDM v ulici Brněnská najdou lidé dočasné ubytování a dostanou tam potřebné informace k jejich začlenění ve městě. Více se o Ukrajinském domě dozvíte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…