Jihlava: Na Štěpána zemřel historik Zdeněk Jaroš

31.12.2020 17:18

Na radnici vlaje černý prapor. V sobotu 26.12.2020 zemřel Zdeněk Jaroš. Po dobu dvaceti let byl členem zastupitelstva, z toho osm let radní města. Vydal řadu publikací s tematikou Jihlavy. Obdržel Cenu Rady města Jihlavy i Cenu města Jihlavy.

Jihlava: Na Štěpána zemřel historik Zdeněk Jaroš
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ve věku nedožitých 80 let zemřel na druhý svátek vánoční známý regionální historik Muzea Vysočiny v Jihlavě Zdeněk Jaroš. Absolvent Pedagogické a Filozofické fakulty UJEP (dnešní MU v Brně).

Předlistopadový režim mu původně znemožňoval VŠ studium, pracoval v dolech a slévárnách. Studium nastoupil dálkově až v roce 1968. Od konce sedmdesátých let minulého století pracoval v jihlavském muzeu.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

V roce 1994 úspěšně kandidoval do Zastupitelstva města Jihlavy. V něm působil až do roku 2014.

Cenu Rady města Jihlavy obdržel v roce 2001 při příležitosti 60. narozenin, za významnou práci historika v Muzeu Vysočiny a za popularizaci historie města Jihlavy.

Cenu města Jihlavy získal v roce 2011 za celoživotní dílo a práci v oblasti historického bádání o městě Jihlava a jeho zpřístupňování v odborných kruzích i pro širokou veřejnost.

O práci Zdeňka Jaroše se zajímali také studenti v rámci bádání v projektu Příběhy našich sousedů.

Podrobnosti ZDE

Poslední rozloučení se Zdeňkem Jarošem proběhne 4. 1. 2021 ve 12.00 hod. v kapli na Ústředním hřbitově. Vzhledem k současné situaci se může rozloučení uvnitř zúčastnit pouze 15 osob, ale pokud by se s ním chtěl někdo z jeho známých, přátel a kamarádů rozloučit, je to možné před kaplí, kam bude obřad pomocí reproduktoru přenášen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…