Jihlava: Nekupujte domy a byty podle líbivých obrázků

18.02.2018 16:57

U nových domů chybí parkovací místa, zeleň nebo zastávky MHD.

Jihlava: Nekupujte domy a byty podle líbivých obrázků
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Při nákupu nových nemovitostí buďte obezřetní, doporučuje jihlavská radnice. Ne vždy je skutečnost taková jako na atraktivních obrázcích z nabídek realitních kanceláří a developerů. Ty zákazníkům někdy nepravdivě slibují věci, které údajně mají dohodnuty s radnicí.

Hořké chvíle pak přichází, když majitelé nových nemovitosti zjišťují, že na nejbližší zastávku MHD musí chodit po okraji frekventované silnice, před domem je nedostatek parkovacích míst nebo chybí chodníky.

Developer při stavbě sídliště nebo rodinných či bytových domů jedná, za jakých podmínek město po ukončení výstavby přebere infrastrukturu. „Vždy se k tomu uzavírá plánovací smlouva, kterou schvaluje zastupitelstvo, v té jsou stanoveny podmínky, jako třeba právě vybudování osvětlení, chodníků, stanovišť na tříděný odpad a podobně,“ uvedl náměstek primátora pro oblast rozvoje města Vratislav Výborný.

Několikrát v minulosti se tak stalo, že město projekt nemohlo převzít, protože investor nesplnil podmínky. „Do nově vybudované ulice se třeba nevejde vůz na svoz odpadu, zelené plochy se nedají udržovat standardní technikou, chybí chodníky, je problém převzít veřejné osvětlení a podobně,“ vzpomněl Vratislav Výborný.  

Problémem pro radnici je skutečnost, že se proti takovému postupu nemůže bránit. „Jediná cesta je takovou infrastrukturu od developera nepřevzít. V konečném důsledku tím ale trpí občan, který si svoje povinnosti plní, ale nedostává patřičný servis. Lampy v ulici se tedy nakonec rozsvítí a odpad „nějak“ vyveze. Radnice je v tomto problému mezi pověstnými mlýnskými kameny,“ povzdechl si Vratislav Výborný.

Vybírat raději podle dokumentace, než podle obrázků

„Líbivé vizualizace někdy lze považovat snad až za klamavou reklamu. Skutečný projekt, který jde na stavební úřad, nemívá s předchozí vizualizací mnoho společného,“ míní náměstek primátora pro úsek územního plánování Radek Popelka.

„Můžeme pouze apelovat na veřejnost, aby svoji životní investici opravdu dobře promyslela. Zájemci by se měli podívat do plánů na stavebním úřadě, poradit se s odborníky a nekupovat na základě obrázku nebo reklamních sloganů o blízkosti centra či přírody, ale podívat se do projektů hlouběji a zjistit, jestli jim dům nebo byt a všechno kolem skutečně vyhovuje,“ řekl Radek Popelka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…