Jihlava: Nové nařízení zakazuje podomní prodej energií

28.05.2022 14:56 | Tisková zpráva

Jihlavští radní se na svém zasedání 26. května 2022 shodli na nařízení, které od 1. července 2022 zakazuje na území města podomní a pochůzkový prodej energetických služeb.

Jihlava: Nové nařízení zakazuje podomní prodej energií
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nové nařízení, které se týká pouze nabídky energetických služeb, bylo nezbytné vydat kvůli novele energetického zákona. Novela reaguje na krachy dodavatelů a využití kapacity podzemních zásobníků plynu. Právě kvůli těmto problémům se začal podomní prodej v Jihlavě znovu rozmáhat na začátku tohoto roku. Omezení podomního prodeje bylo dosud možné jen prostřednictvím tržního řádu.

„Podvodníci si za své oběti nejčastěji vybírají opuštěné lidi a seniory, kterým přímo u nich doma podsouvají nevýhodné smlouvy. Je proto nezbytné nikoho cizího do domu nepouštět a nic mu nepodepisovat,“ upozornil vedoucí živnostenského úřadu Jan Kubišta.

Dohled nad dodržováním nového nařízení bude vykonávat Městská policie Jihlava. Pokud někdo poruší toto nařízení, může dostat pokutu až do výše 100 tis. Kč.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Výpověď smlouvy kdykoliv a bez sankce

Pokud se člověk přesto stane obětí zprostředkovatelů, kteří za něj na základě plné moci sjednají nevyžádanou smlouvu, má od začátku tohoto roku možnost ji bez sankce kdykoliv ukončit. „Už jsme se ale setkali s případem, kdy byla obětí 90letá seniorka. A při výpovědi narazila na to, že je pro ni postup příliš náročný. Musela totiž vyplnit složitý formulář na internetu,“ uvedl Jan Kubišta.

Nejdůležitější tedy je nikoho cizího do domu nepouštět, nevěřit každé podezřele výhodné nabídce a hlavně nic nepodepisovat. Podle pracovníků živnostenského úřadu je v Jihlavě běžnou praktikou, že se podomní prodejci představují jako zástupci velkých společností, i když ve skutečnosti nabízejí produkty jiných dodavatelů energií. „Setkáváme se také s případy, kdy se do domácnosti vloudí pod různými záminkami. Jako například kontrola vyúčtování plynu a elektřiny nebo nastavených záloh,“ doplnil vedoucí obecního živnostenského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…