Jihlava: Od 1. prosince nové trasy trolejbusových linek

23.11.2017 9:17

Jihlavskou MHD a její cestující čekají největší změny za posledních 25 let

Jihlava: Od 1. prosince nové trasy trolejbusových linek
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Prodloužená část Vrchlického ulice v Jihlavě se připravuje na zavedení trolejbusové dopravy. To dopravnímu podniku a městu umožnilo provést zásadní změny ve vedení trolejbusových linek. Naposledy došlo k tak výraznému zásahu do vedení trolejbusových linek v roce 1993, kdy byla MHD vyloučena z Benešovy ulice. Na vedení tras se zásadním způsobem podílela i veřejnost.

„Změny jsou promyšlené, vyvážené a doufám, že je veřejnost přijme pozitivně,“ uvedl ke změnám náměstek primátora pro oblast dopravy Vratislav Výborný. Ostatně při plánování nového trasování se úřad i dopravce vážně zabývali právě požadavky, které vzešly z jednání s veřejností, besed, kulatých stolů a dotazníkových akcí, které radnice pořádá.

Konec „bé jedničky“

Linky B a BI. Rarity, jejichž trasování mátlo přespolní, a ani po letech nebyly přijatelné pro řadu místních. Linka B dozná změn, linka BI skončí a nahradí ji linka D. Jak „nám to pojede“ od 1. prosince?

Linka B pojede z hlavního vlakového nádraží na Březinky, na Masarykovo náměstí, kolem Sokolovny na ulici 17. listopadu, k Domu zdraví, dál po nově zasíťované Vrchlického ulici, napojí se na S. K. Neumanna a skončí u železničního přejezdu Na Dolech. Zpět pojede stejnou trasou.

Po dlouhých letech se navrátí linka D, která převezme část zrušené trasy BI. Pojede z hlavního vlakového nádraží k domu kultury, ke Skalce a k Domu zdraví.

Novinkou je linka F. Pojede ze Slunce přes Masarykovo náměstí k domu kultury, dál bude pokračovat stejnou cestou k Domu zdraví jako linka D. „Cestující ze Slunce dlouhodobě požadují přímé spojení k poliklinice, bez přestupu. Stejný požadavek je z oblasti u hlavního vlakového nádraží. Linky D a F by měly těmto požadavkům vyhovět,“ poznamenal k zavedení nových linek ředitel dopravního podniku Josef Vilím.

Cestující linky E nebyli spokojeni s tím, že se nedostanou jedním spojem až do centra, kam museli od DKO dojít pěšky nebo přestoupit na linku A. „Všechny spoje linky E budou vedeny až na Masarykovo náměstí. Zde se otočí na nově vybudované otočce před Mincovnou a vrátí se zpět do své trasy,“ říká Karel Trojan, vedoucí oddělení komunálních služeb na odboru dopravy. Vybudování a zprovoznění otočky, a tedy i zavedení novinky na lince E, se předpokládá v polovině ledna roku 2018.

Noční linka N rovněž využije nového zasíťování Vrchlického ulice. V trase od hlavního nádraží přes Březinky dojede do centra města, dále k Domu zdraví, odkud udělá „smyčku“ po Vrchlického ulici na Dolinu, po Jiráskově ulici zpět do centra a dále ve své stávající trase na Březinky se závlekem na Slunce na konečnou „Dopravní podnik“.

Změny také v autobusových linkách

Součástí změn bude i zkrácení autobusové linky číslo 6, která bude nově končit u Domu zdraví. Současně bude omezen provoz na zastávce Fibichova ve směru z centra, kde je problém s nevhodným chováním cestujících. Od 1. prosince na této zastávce budou zastavovat autobusy linek 3 a 6 v sobotu a v neděli až od 8. hodiny ranní.

Další novinkou je přejmenování zastávky Sokolovna. Nově se bude jmenovat Vysoká škola polytechnická. Žádost o přejmenování přišla právě z vysoké školy, rada města požadavku vyhověla.

Schéma nových trolejbusových linek naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…