Jihlava: Otevřené dveře pro veřejnost, začíná obnova kostela Sv. Ignáce

27.05.2022 13:55 | Tisková zpráva

Slavnostní zahájení obnovy kostela sv. Ignáce z Loyoly na Masarykově náměstí v Jihlavě se uskuteční ve čtvrtek 2. června 2022 od 15:30 za účasti veřejnosti. Začíná několik let plánovaná rekonstrukce průčelí a střechy kostela.

Jihlava: Otevřené dveře pro veřejnost, začíná obnova kostela Sv. Ignáce
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Obnovu kostela za téměř 30 milionů korun realizuje farnost díky dotacím z Fondů EHP a Norska. Dokončení oprav je naplánováno na podzim 2023. První část oprav zahrnuje opravu krovu, výměnu střešní krytiny a náročnou obnovu západního průčelí včetně kamenických prvků, oken a dveří. Dominanta jihlavského Masarykova náměstí tak získá nejen důstojný vzhled, ale především měděnou střechu.

Kostel Sv. Ignáce spravuje římskokatolická farnost u sv. Jakuba v Jihlavě, ta se v roce 2021 stala úspěšným příjemcem grantu z Fondů EHP a Norska z programu Kultura. Ze stejného zdroje čerpá také město Jihlava na obnovu domu Masarykovo náměstí 21, která začala začátkem tohoto roku. „Jihlava je tak jediným městem v České Republice, které z Fondů EHP a Norska financuje dva projekty, a dokonce na jednom náměstí. Těší nás, že se památky našeho města daří obnovovat a tyto významné kulturní skvosty získávají podporu i v zahraničí,“ uvedl náměstek primátorky Jihlavy Martin Laštovička.

Podle jihlavského faráře Mariána Huska je oprava významné kulturní památky v centru Jihlavy nezbytná. Krytina z bonského šindele již dosluhuje, některé prvky krovu jsou napadeny hnilobou a zdobné průčelí kostela je v havarijním stavu.

Na slavnostním zahájení projektu 2. června 2022 od 15:30 farnost představí investiční akci a nový program nazvaný UKAŽ SE! Ten zahrnuje plán oprav a do budoucna nabídne obyvatelům i návštěvníkům Jihlavy zajímavé kulturní akce a zpřístupnění atraktivních interiérů kostela.

Fotografie z obnovy kostela budou k dispozici v oficiálním online zpravodaji města Jihlava Ježkovy oči ZDE.
Více informací o  fondu EHP najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…