Jihlava: Připomínka obětí justičních vražd

08.08.2023 22:31 | Tisková zpráva

Pietní akt doprovázelo pochmurné počasí. Přesto se u památníku obětí politických procesů z 50. let minulého století sešly desítky lidí, kteří uctili jejich památku.

Jihlava: Připomínka obětí justičních vražd
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavané si v neděli 6. srpna připomněli oběti politických procesů 50. let. Vzpomínkové setkání se uskutečnilo u památníku u budovy Vysoké školy polytechnické Jihlava v ulici Tyršova, kde byla v minulosti  věznice krajského soudu. Na tamním dvoře byli 3. srpna 1951 popraveni političtí vězni Václav Drbola, František Kopuletý, Antonín Mityska, Drahoslav Němec, František Pařil, Antonín Plichta a Antonín Škrdla.

Nedělní program začal v 8:30 mší svatou v kostele svatého Ignáce na Masarykově náměstí. Od 10 hodin se pak uskutečnil pietní akt u památníku Smírčí kameny v ulici Tyršova. „Hosté položili květiny, popravené uctili minutou ticha a poté následovaly projevy přítomných. Na závěr pak zahrála česká hymna,“ uvedl vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Za statutární město Jihlava se setkání zúčastnili náměstci primátora Radek Popelka a Martin Laštovička, který se zároveň ujal projevu. Promluvili také předseda senátu Miloš Vystrčil či Martin Hyský z Kraje Vysočina. Za Vysokou školu polytechnickou přišel památku uctít prorektor Václav Báča a za Konfederaci politických vězňů promluvila Ludmila Čechová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…