Jihlava: Proletí 100letí - Zasazení lípy republiky

22.10.2018 7:34

Zakončením celoročních oslav 100 let od založení Československé republiky se stane zasazení lípy republiky. Poslední z akcí pořádaných v rámci Proletí 100letí se uskuteční v parku Vysoké školy polytechnické u autobusového nádraží, kde oslavy letos v květnu začaly Piknikem v parku pod českými vlajkami. Zasazení lípy srdčité se uskuteční 25. října v 17:30 hodin.

Jihlava: Proletí 100letí - Zasazení lípy republiky
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Lípa srdčitá bude důstojnou připomínkou celoročních oslav stoleté republiky,“ vyjádřil primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek. Lípa bude zasazena primátorem města Jihlavy Rudolfem Chloupkem, hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a rektorem Vysoké školy polytechnické Jihlava Václavem Báčou.

Českou hymnu zazpívá pěvecké sdružení Campanula. U lípy srdčité bude do kamene osazena mosazná destička s popisem. Lípu a její zasazení včetně osazení kamene zajistí Správa městských lesů Jihlava.

„I přesto, že jsme se domnívali, že jsme během několikaměsíčních oslav ukázali vše, co jen šlo, připomněli si maximum okolností a událostí, které se pozitivně i poučně podepsaly na našich dějinách, máme v rukávě ještě několik překvapení. Při sázení lípy republiky bude například vystavena rekordní obří čepice prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka zvaná furaška,“ zmínil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…