Jihlava: První svoz bioodpadu z ulic města

12.03.2015 15:43

Jihlava pokračuje ve snaze zvýšit třídění odpadu. Ve středu proběhl v Jihlavě v části Na Slunci první svoz biologicky rozložitelného odpadu.

Jihlava: První svoz bioodpadu z ulic města
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Z osmnácti nově rozmístněných hnědých nádob, tzv. kompostejnerů, Služby města Jihlavy svezly 1,21 tuny bioodpadu, který skončil v kompostárně. Město Jihlava od loňského března sváží bioodpad také z částí města Pávov a Zborná. Po zkušenostech z těchto míst chce radnice do roku 2016 zavést třídění bioodpadu na území celého města.

Třídění bioodpadu má několik efektů. „Bioodpadu je ve směsném odpadu 40 až 50 procent, jeho vytříděním se tedy významně sníží množství odpadu ukládaného bez využití na skládku. Výhody jsou i ekonomické, uložení bioodpadu do kompostárny je o polovinu levnější, než uložení do skládky. A bioodpad má po zkompostování samozřejmě další využití,“ uvedl primátor města Rudolf Chloupek. Statistiky uvádějí, že obyvatelé Jihlavy vytřídí 29 procent odpadu, což je řadí mezi nejzodpovědnější ČR, cílem jihlavské radnice je dosáhnout 50 procent třídění.

Co do kompostejneru nepatří

Do hnědých popelnic na bioodpad patří z domácnosti např. zbytky potravin rostlinného původu, slupky, zbytky pečiva, kávový a čajový odpad včetně papírových filtrů, použité papírové ubrousky či skořápky vajec. Ze zahrady lze do nádoby uložit trávu a seno, plevele, listí, slámu, košťály, drcené větve části keřů, skořápky ořechů apod. Do kontejneru na bioodpad rozhodně nepatří zbytky masa, kosti, pomazánky, vařené těstoviny a další složky, které se třídí jinak – plasty, sklo, papír, kovy, textil, elektro, barvy a laky, stavební odpad, oleje apod. Do kompostejneru proto rovněž nepatří bioodpad např. v igelitovém sáčku nebo tašce, obsah je nutné do nádoby vysypat.

Informace o odpadovém hospodářství v Jihlavě můžete získat ZDE .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…