Jihlava: Recyklací elektrospotřebičů občané výrazně ulevili přírodě

24.07.2017 13:04

Občané loni odevzdali k recyklaci 3.131 televizí, 1.457 monitorů a 55 tun drobného elektra.

Jihlava: Recyklací elektrospotřebičů občané výrazně ulevili přírodě
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

108.181,57 litrů ropy, 1.957,54 MWh elektřiny, 8.605,79 m3 vody a 71,81 tun primárních surovin. Takové množství surovin nemusí být spotřebováno díky tomu, že občané Jihlavy odevzdávají k recyklaci použité elektrospotřebiče. Navíc Jihlaváci snížili emise skleníkových plynů o 409,61 tun CO2 a produkci nebezpečných odpadů o 1.773,56 tun. Informace vycházejí ze studie neziskové společnosti ASEKOL.

„Výsledek studie prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i toho nejmenšího, má nezanedbatelně pozitivní dopad na životní prostředí. Všem, kteří se chovají zodpovědně k životnímu prostředí, patří poděkování,“ vyjádřil se primátor města Rudolf Chloupek.

Odevzdávání použitých spotřebičů má význam. „Recyklace jedné stovky televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na čtyři roky, nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska, deset monitorů ušetří energii na skoro pětiletý chod jednoho notebooku,“ stojí v materiálech ASEKOLu.

Studie posuzuje zpětný odběr elektrozařízení, dopravu a zpracování až do okamžiku finální recyklace vyřazených spotřebičů do nového produktu. Pro každou frakci byly vyčísleny dopady na životní prostředí. Výsledky studie jsou prezentovány jako spotřeba energie, surovin, emise do ovzduší, vody a produkce odpadu. Konečná bilance vyzněla pro zpětný odběr elektrozařízení jednoznačně pozitivně, a to ve všech aspektech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…