Jihlava: V nemocnici se bude zdarma měřit cholesterol a tlak

16.03.2015 13:30

Den zdraví proběhne v jihlavské nemocnici tentokrát ve velkém. Preventivní akce se konají na jaře a na podzim. Nyní bude program ještě bohatší, než o předchozích ročnících. Kromě měření cholesterolu, BMI, tlaku, prohlížení znamének a dalších přibude jako novinka ultrazvukové vyšetření ledvin a specializované poradenství nutričních terapeutek.

Jihlava: V nemocnici se bude zdarma měřit cholesterol a tlak
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Prevence má smysl a je důležitá. Dny zdraví děláme dvakrát do roka a pokaždé najdeme například podezřelá znaménka, odhalíme podezření na rakovinu prsu, anebo jen donutíme lidi, aby se zamysleli nad svým životním stylem a péčí o své zdraví“, upozorňuje náměstkyně ošetřovatelské péče Jarmila Cmuntová.

Kuřákům se bude na místě měřit oxid uhličitý v plicích a nabídnuta jim bude pomoc Poradny pro odvykání kouření. Epidemiologická sestra ukáže, jak si správně umýt a vydezinfikovat ruce a vysvětlí, proč je správné mytí rukou důležité. Měřit se bude také hodnota glykémie. Zástupci Státního zdravotního ústavu určí zájemcům výši cholesterolu. Ukáží také správné samovyšetření prsu.

Mamografické vyšetření bez objednání

Na místě bude tradičně i stánek VZP, kde budou měřit krevní tlak a vypočítají BMI a seznámí zájemce se všemi preventivními programy, které zcela jistě stojí za zmínku, ve vztahu k odpovědnému přístupu každého z nás ke svému zdraví. Na kožním oddělení zájemcům vyšetří znaménka a nutriční poradci z firmy Indica změří a zváží zájemce na speciální váze. Následně pak nutriční terapeutky specialistky všem zájemcům, u kterých bude zjištěn nějaký problém, mohou poradit se správně zvolenou dietou.

Letošní novinkou bude preventivní ultrazvukové vyšetření ledvin, které bude probíhat na urologické ambulanci. Nutriční terapeutky jihlavské nemocnice také poradí s dietami. V tento den bude také bez objednání přístupné mamografické vyšetření. To jediné bude zpoplatněné podle platného ceníku. Pokud ženy splní požadované podmínky na vyšetření, tedy že jsou starší 45 let a na vyšetření jdou po dvou letech, platit nemusí. Žádanku na vyšetření dostanou na místě.

Speciální slevy i v lékárně

Na místě bude také obrovská maketa střeva, kde lidé budou moci díky průvodci zjistit vše o rakovině tlustého střeva. Ročně jí onemocní až 8 tisíc lidí, včasné testy přitom mohou zachránit život. Maketa by měla být umístěna venku před hlavním vchodem do nemocnice. V případě špatného počasí bude uvnitř areálu u bufetu Slunečnice.

Preventivní akce proběhne v modré chodbě jihlavské nemocnice, spojující interní s diagnostickým pavilonem, ve středu 8. dubna 2015 mezi 9-15 hodinou. Akce se koná ve spolupráci se Zdravým městem Jihlava. Kromě zdravotníků jsou připraveni také pracovníci v lékárně, kteří si pro veřejnost připravili na tento den speciální slevové akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…