Jihlava: Vikýře se na střechu radnice vrátí koncem srpna

08.08.2021 15:20

Oprava střechy jihlavské radnice pokračuje podle harmonogramu. Stavbu nepřerušily ani silné bouřky ze začátku léta. Dokončení první poloviny střechy je plánováno na konec září.

Jihlava: Vikýře se na střechu radnice vrátí koncem srpna
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Někteří kolemjdoucí se možná diví, kam zmizely vikýře ze střechy jihlavské radnice. Nejsou pryč však nadobro – po opravě budou vráceny zpět na své místo, a to dokonce v podobě z 18. století, aby stejně jako radniční hodiny připomínaly původní vzhled radnice.

„Vikýře byly dle očekávání vlivem zatékání tou nejpoškozenější částí střechy a musí být kompletně opraveny. Po dohodě s památkáři bude však jejich vzhled při opravě změněn – krytina bude opláštěna plechem, který bude natřený červenou barvou jako ostatní oplechování. Navrátíme se tak k historicky původnímu řešení,“ uvedl zastupitel města Jaroslav Huňáček ze společnosti Fortis, která vypracovala pro opravu střechy projektovou dokumentaci a podílela se i na dalších opravách budovy radnice, včetně velké rekonstrukce v roce 2004.

Po navrácení vikýřů na své místo budou natřena i dřevěná okna, avšak tmavší červenou, opět podle původního historického řešení. Na výsledek se budou moci kolemjdoucí podívat na konci srpna, kdy se vikýře na střechu radnice opět navrátí.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Dokončení oprav první poloviny střechy radnice je naplánováno podle harmonogramu na konec září. V současné době je již hotová výměna krytiny v horní části, spodní se dokončí ještě tento týden. Postupně jsou dokončovány také práce spojené s opravou krovu, klempířské prvky včetně jejich nátěrů, byl také očištěn a chemicky ošetřen krov. Druhá polovina střechy bude opravena v příštím roce.

„V průběhu oprav byly zjištěny pouze drobné problémy způsobené vlivem dešťů a bouřek, ale nic zásadního. Staveniště bylo vždy dostatečně zabezpečené a nedocházelo ani k pronikání dešťové vody,“ doplnil Miloslav Beneš, vedoucí oddělení správy budov magistrátu města.

Dohromady bude oprava střechy stát přes 3 miliony korun. Město požádalo o zařazení první letošní etapy opravy kulturní památky budovy radnice do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a má předběžný přislib dotace ve výši 500 tis. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…