Jihlava: Vysoké ceny energií zatíží rozpočet města navíc až dvaceti miliony korun

06.01.2022 13:02 | Tisková zpráva

Podobně jako většina domácnosti, také město Jihlava doplatí za zvyšování cen energií. Za plyn bude město platit dvojnásobek současných cen, elektřina městu zdražila o 37 %. Z rozpočtu Jihlavy a jeho příspěvkových organizací tak bude muset jít na energie až o 20 milionů korun víc než loni

Jihlava: Vysoké ceny energií zatíží rozpočet města navíc až dvaceti miliony korun
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Statutární město Jihlava řeší zajištění dodávek energií tzv. postupným nákupem, který spočívá v několika dílčích nákupech částí dodávky elektřiny nebo plynu v průběhu celého roku. Město Jihlava zajišťuje dodavatele energií nejenom pro své vlastní objekty, ale také pro příspěvkové organizace zřizované městem (především školy) a také pro některé obchodní společnosti města. „Díky strategii postupných nákupů se nám podařilo extrémní růst cen částečně ztlumit, protože energie byly pořizovány z části ještě před obdobím, kdy ceny rostly nejvíce. Ani tak se nám ale růst cen nevyhnul. Situace na energetických trzích byla mimořádně nepříznivá,“ popsal aktuální stav první náměstek primátorky Jihlavy Petr Ryška.

Plyn za dvojnásobek

Podle Jakuba Schebesty, energetika města Jihlavy, stoupne pro rok 2022 městu průměrná cena za dodávky elektřiny (včetně regulované složky a souvisejících daní) z cca 4 500 Kč/MWh na 6 200 Kč/MWh. Nárůst činí přibližně 37 %.

Nárůst ceny plynu bude ale dvojnásobný. Průměrná cena dodávek plynu pro rok 2022 stoupne městu Jihlava z cca 950 Kč/MWh na 1 850 Kč/MWh (opět včetně regulované složky a souvisejících daní). „Celkově očekáváme, že výrazný růst cen energií zatíží rozpočet města v roce 2022 o přibližně 20 mil. Kč. Velkou roli bude hrát výše spotřeby energií v tomto roce,“ vysvětlil Schebesta.

Voda zdražila jen o 65 dodávek vody není v Jihlavě situace tak dramatická jako u elektřiny a plynu. Za vodné a stočné budou v roce 2022 odběratelé v krajském městě dohromady platit 101,17 Kč/m3 včetně desetiprocentní DPH. V roce 2021 činila výše vodného a stočného v Jihlavě 95,13 Kč/m3 s DPH. Cena tak pro rok 2022 vzroste jen o 6,35 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…