Jihlava jako jedno z nejzdravějších měst v republice

30.09.2020 11:42

Podle analýzy dat starých patnáct let se zdravotní stav obyvatel zlepšil. Problémem však stále zůstává neustálé stárnutí obyvatel, které je trendem ve všech českých městech.

Jihlava jako jedno z nejzdravějších měst v republice
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Statutární město Jihlava pravidelně zadává zpracování Analýzy zdravotního stavu obyvatel správního obvodu obce s rozšířenou působností Jihlava. Analýza byla dosud zpracována v letech 2010, 2014, 2016 a v letošním roce, kdy se analyzují data sesbíraná do konce roku 2019

„Analýza slouží jako podklad a její existence je současně i podmínkou pro zpracování kapitoly Zdraví Auditu udržitelného rozvoje, který Jihlava v letošním roce zpracovává s cílem obhájit nejvyšší kategorii A. Výsledky analýzy jsou současně důležitým podkladem pro zpracování Zdravotního plánu města, jehož aktualizace v letošním roce také probíhá,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová, která je zároveň političkou Projektu Zdravé město Jihlava.

Zmíněná analýza sleduje patnáctileté období na Jihlavsku, během kterého vzrostl počet obyvatel o 4 073 osob. V samotné Jihlavě přibylo 1 351 osob, což je podle shrnutí analýzy přirozený přírůstek obyvatel srovnatelný s ostatními českými městy.

Dále v Jihlavě, podobně jako ve většině ostatních měst republiky, vzrůstá počet seniorů nad 65 let věku. Dochází v ní také k mírnému nárůstu počtu obyvatel a pozitivním jevem je také zvyšování počtu narozených dětí. Standardizovaná hospitalizace je v nemocnicích na Jihlavsku trvale vyšší, snižuje se však rychleji než celorepublikový průměr.

Na Jihlavsku lze za celé patnáctileté období sledovat také pomalu se zvyšující trend počtu sňatků. Bohužel s tím rostou i počty rozvodů – nejvíce jich bylo v roce 2018, kdy se konalo 516 sňatků a 288 rozvodů. Do roku 2015 na Jihlavsku mírně vzrůstal i počet narozených dětí, v roce 2016 se však tento trend zastavil a každým rokem jejich počet ubýval. Polovina dětí se nyní navíc narodí mimo manželství.

Příznivý je také vývoj celkové úmrtnosti na Jihlavsku, který má v průběhu posledních 15 let klesající tendenci. Zároveň je již dlouhodobě vyšší úmrtnost u mužů než u žen, a to v poměru 70 ku 30 procentům. Klesající tendenci mají i předčasná úmrtí, mezi která jsou zahrnuty osoby, jež zemřely před dožitím seniorského věku, tedy 65 let. Nejčastější příčinou smrti zůstávají nemoci srdce a cév (41 procent) a nádory (27 procent).

Ve vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel Jihlavska se lze dále dočíst o potratovosti, vrozených vadách, zhoubných nádorech i nemocnosti, a to včetně infekcí a virů, mezi nimiž ale ještě není evidována nemoc Covid-19, která se na území České republiky objevila až v roce 2020. Zároveň zde vyčíst i srovnání České republiky s ostatními státy Evropské Unie. Analýzu najde na stránkách města Jihlavy zde.

Tvoří se Zdravotní plán - ZAPOJTE SE!

Jedním ze strategických dokumentů Projektu Zdravé město a místní Agenda 21, který statutární město Jihlava realizuje od roku 2007, je také Zdravotní plán. Vyhodnocování stávajícího Zdravotního plánu na období 2018 – 2020 bylo zahájeno v součinnosti se zapojenými odbory magistrátu v červnu tohoto roku.

Následně se také sešla pracovní skupina složená z odborníků z oblasti zdravotnictví, školství, neziskového sektoru a dalších oborů. Cílem  bylo zhodnocení stávajícího stavu a pojmenování oblastí a aktivit, které by bylo vhodné zahrnout do Zdravotního plánu na období 2021 – 2023.

Do aktualizace Zdravotního plánu se může zapojit také veřejnost a to vyplněním ankety, která je uveřejněna na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…