Jihlava testuje nový typ chodníku

06.11.2020 7:34

Hamerníkova ulice začíná zářit novotou. Starý propadlý chodník z malých dlažebních kostek nahradila zcela nová dlažba. Město Jihlava na ulici testuje asi tisíc metrů čtverečních zcela nového povrchu i nejmodernější způsoby skladby a jejího ošetření.

Jihlava testuje nový typ chodníku
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Po důkladném otestování materiálů i technologií použitých na Hamerníkově ulici by se měl tento způsob objevovat na všech dalších opravách a výměnách chodníků v Jihlavě. Město totiž hledá jednotný vzhled pro opravované chodníky. Nová velkoformátová betonová dlažba je prozatím v testovacím režimu a měla by být uzpůsobena i pro jednoduchou a bezpečnou jízdu na dětských kolech. “Nový typ dlažby, která by v budoucnu mohla zaplnit Jihlavu, má zajistit nejen pohodlnou a bezpečnou chůzi lidí všech věkových kategorií, ale i jízdu s kočárkem a malým dětem i radost bez drncání na dětských koloběžkách a odrážedlech,” uvedla Tereza Kafková z útvaru měst. architekta.

„V současné době experimentujeme také s impregnací betonové dlažby a budeme testovat, jaký má vliv na čistotu, údržbu, ale i na to, jak povrch klouže při různém počasí. Dále nás zajímá, jak se bude povrch chovat při zimní údržbě spočívající v solení nebo posypu štěrkem a při pojezdech technikou údržby,“ uvedl radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal. Dlažbu podle jeho slov už v rámci výroby naimpregnovali, aby byla odolnější vůči nečistotám a také aby z ní dešťová voda stékala do trávníků, kde bude zasakovat k uličnímu stromořadí.

„Hledáme řešení, která dávají smysl i ekonomicky. Důležité jsou kromě ceny i náklady spojené například s jiným způsobem pokládky. Řešíme ale i detaily kolem nestandardních prvků, jako jsou šachty, poklopy a značky nebo prvky pro nevidomé. Proto bychom byli rádi, kdyby se nám ozval někdo nevidomý či slabozraký, abychom s ním mohli probrat skutečné potřeby pro jeho bezpečný pohyb,“ doplnil radní David Beke.

Zhotovitelem stavby za necelé dva miliony korun se na základě výběrového řízení staly Služby města Jihlavy, s.r.o. Práce na stavbě jsou téměř hotové, ale tři dny před dokončením je zastavila havárie na plynovém potrubí. Kvůli úniku plynu na odkalovacím ventilu, bylo nutné znovu kopnout do země. Ventil museli opravit pracovníci plynárenské služby. Předpokládané ukončení stavby a kompletní zprovoznění chodníku je naplánováno nejdéle do konce listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…