Jihlava zachránila henčovský most z 18. století

04.03.2018 19:00

Nenápadný kamenný most u Henčova je nepoužívaná a takřka zapomenutá stavba, má ale svoji historickou hodnotu. Mostek byl postaven v druhé polovině 18. století jako součást císařské silnice dodnes nazývané stará brněnská cesta. Až do předválečných let sloužil na hlavní spojnici mezi Jihlavou a Brnem.

Jihlava zachránila henčovský most z 18. století
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Starý most se měl bourat kvůli připravované stavbě obchvatu kolem Velkého Beranova, protože stojí v trase původně uvažované příjezdové cesty na staveniště. Zástupci Jihlavy se ale dohodli s investorem stavby, Krajem Vysočina, a historická stavba se bourat nebude.

„Je možné upravit dokumentaci tak, aby se mechanizace pohybovala jinudy a starý most se nemusel bourat,“ sdělil Ondřej Stránský z odboru správy realit města. Mostek stojí na pozemku města, které hodlá využít možnosti historickou stavbu zaevidovat do svého majetku a následně se o něj starat.

Proti bourání mostku dokonce vznikla petice s názvem Zachraňme henčovský mostek, která má nyní přes 100 podpisů.

Původní barokní most byl postaven jako součást budované „císařské silnice“ v letech 1783-1785 umožňující spojení Jihlavy s Brnem přes Velké Meziříčí. V následujících dvou stoletích prošel řadou stavebních úprav. Po přeložení silnice asi 100 metrů východně ztratil most včetně původní silnice význam. Jednoobloukový kamenný most z hrubě opracovaného vyspárovaného lomového kamene je dlouhý 12 metrů, široký 6 metrů a vysoký asi čtyři metry. Na mostku jsou zbytky štětované vozovky, dnes překryté vrstvou náletové zeleně a trávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…