Jihlava zná budoucí podobu Masarykova náměstí

02.10.2018 6:32

Na konci září vyhlásilo Statutární město Jihlava výsledky architektonické soutěže Revitalizace Masarykova náměstí v Jihlavě. Do soutěže se přihlásilo 12 týmů, porota vyhodnotila jako nejlepší návrh pražského ateliéru MCA atelier. K vítěznému návrhu se bude moci veřejnost vyjádřit na plánovacím setkání, které proběhne na přelomu roku.

Jihlava zná budoucí podobu Masarykova náměstí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Porota na vítězném návrhu ocenila posílení velkorysosti a řádu, které považuje za hlavní hodnoty původní kompozice náměstí. Mariánský sloup se díky odkrytí stává skutečnou dominantou horní části náměstí a posiluje severojižní osu tvořenou Mariánským sloupem a dvojicí kašen, která je ukončena výhledem do krajiny,“ sdělil náměstek primátora pro oblast územního plánu města Radek Popelka, místopředseda poroty soutěže.

Autory vítězného návrhu jsou doc. Cikán, doc. Melková, Ing. Špilar a Ing. arch. Novotný. Renomovaná architektonická kancelář MCA atelier získala v roce 2012 cenu Grand Prix architektů za revitalizaci Bastionu u Božích muk na Praze 2.

Návrh zřizuje na západní straně Masarykova náměstí širokou pěší promenádu se dvěma řadami stromů, kde mohou být umístěny restaurační zahrádky. Návrh rovněž posiluje kulturní a společenskou funkci dolní části náměstí, vytvořením prostoru pro kulturní akce pod spodní kašnou.

Součástí zadání soutěže bylo rovněž navrhnout způsob lepšího propojení veřejného prostoru s obchodním domem Jihlava. Navržené řešení může být nosné pro další diskuzi o budoucnosti jihlavského „špalíčku“, zároveň však může být náměstí upraveno i bez úprav obchodního domu.

Za první cenu získají autoři 700 tisíc korun

„Vítězný návrh přináší koncept, jak pracovat s budovou obchodního domu, tedy přizpůsobit výšku jeho podlaží výškopisu náměstí a vizuálně dělit fasádu, zachází s ním jako s moderní stavbou v historickém prostředí,“ doplnila Tereza Kafková z odboru rozvoje města jihlavského magistrátu, koordinátorka architektonické soutěže.

Za první cenu získají autoři vítězného návrhu 700 tisíc korun. Finanční odměnu 400 a 200 tisíc dostanou také návrhy, které se umístily na druhém a třetím místě. Souběžně s výsledky soutěže Rada města Jihlavy schválila další postup nakládání s výsledky soutěže.

„O vítězném návrhu bude možné diskutovat na veřejném plánovacím setkání. Po uzavření smlouvy s autorským týmem bude nejprve zpracována konečná podoba studie na základě informací získaných z veřejného setkání a jednání s významnými partnery v prostoru náměstí. Po dokončení studie budou zpracovány další stupně projektové dokumentace,“ přiblížil Radek Popelka.

Výsledky soutěže včetně hodnocení všech návrhů jsou veřejnosti představeny na webu města Jihlavy ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…