Konzumace vybraných jogurtů, fermentovaných tepelně neopracovaných masných výrobků - salámy uherského typu, či umírněného množství piva totiž posiluje lidské tělo a zlepšuje obranyschopnost organismu. A to zejména na jaře, ale i v dobách, kdy přirozená obranyschopnost organismu klesá. Tedy například i v současné době koronavirové pandemie. Funguje to u dětí i dospělých a zároveň to také pomáhá odbourávat stres. Potvrdil to vedoucí Pracoviště klinické farmakologie českobudějovické nemocnice Petr Petr.
„Je to takové privilegium pro nás, co žijeme na jihu Čech a samozřejmě i pro naše návštěvníky, že některé potraviny vyráběné v našem kraji skutečně mají zdraví prospěšné účinky. Je to dáno tzv. kvasnou fermentační technologií, využívanou při jejich výrobě. Během ní se laktobacily, tedy bacily působící blahodárně na lidský organismus, případně kvasinky u piva, podílejí na přeměně potravin nejen po chuťové, ale i zdravotní stránce,“ vysvětlil Petr.
Vedoucí Pracoviště klinické farmakologie pak vyjmenoval příklady regionálních produktů, které lidskému tělu v tomto smyslu prospívají. „Jedná se například o jogurty z jindřichohradecké AGRO-LY, salám uherského typu z Kosteleckých uzenin či ležák Dudák ze strakonického pivovaru,“ upřesnil Petr.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: Tisková zpráva