Jindřichův Hradec: Loni se na Jindřichohradecku narodilo méně dětí, ubylo i svateb, naopak zemřelých přibylo

21.01.2021 14:05

Podle údajů matriky městského úřadu se loni ve správním obvodu Jindřichův Hradec narodilo přesně 600 dětí. To je o 68 dětí méně než v roce 2019. Ubylo i svateb. Své ano si řeklo 155 snoubenců. Rok před tím to bylo 178 sňatků. Výrazně ale přibylo úmrtí. V roce 2020 zemřelo 614 lidí, což je o 102 víc než v roce 2019.

Jindřichův Hradec: Loni se na Jindřichohradecku narodilo méně dětí, ubylo i svateb, naopak zemřelých přibylo
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

V roce 2020 přišlo v matričním správním obvodu Jindřichův Hradec na svět 600 dětí (599 se narodilo v porodnici, v jednom případě šlo o domácí porod). Narodilo se více chlapců, celkem 312, a dívek 288. Nejčastěji rodiče dávali svým dětem jména Jakub, Jan a Matyáš pro chlapce a Anna, Eliška a Anežka pro dívky. V roce 2019 se narodilo víc dětí než loni, celkem jich bylo 668.

V loňském roce bylo uzavřeno 155 manželství, z toho 8 bylo uzavřeno církevní formou, 2 obřady proběhly před starosty nematričních úřadů. Oproti roku 2019 je to o 23 sňatků méně. Na snížení počtu sňatků má vliv pandemie nemoci covid-19 a opatření s ní spojená, protože snoubenci často svatby odkládají na dobu, až nebudou platit omezující opatření.

Nejčastěji se snoubenci brali v kapli sv. Maří Magdaleny (celkem 54 sňatků), oblíbená je také obřadní síň Staré radnice (32 sňatků), zámecký rondel nebo park (16 obřadů), a 7 svateb proběhlo v refektáři Muzea fotografie a moderních obrazových médií. Ostatní obřady proběhly mimo výše uvedené lokality ve správním obvodu matričního úřadu Jindřichův Hradec, na tzv. jiném vhodném místě (např. penziony, soukromé zahrady, u rybníků atd.).

Pandemie koronaviru se podepsala i na počtu úmrtí. Loni zemřelo ve správním obvodu Jindřichův Hradec 614 lidí. V roce 2019 to přitom bylo o 102 méně tedy 512 zemřelých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…