Jindřichův Hradec: Na komínu u zámku hnízdí čápi bílí

18.04.2021 13:53

Tento všeobecně známý pták je typickým druhem jižních Čech. Těžiště jeho výskytu v jižních Čechách pak leží v Třeboňské pánvi a na Jindřichohradecku. Na území ORP Jindřichův Hradec každoročně hnízdí 10-15 párů.

Jindřichův Hradec: Na komínu u zámku hnízdí čápi bílí
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Pár mívá 2-5 mláďat. Hnízdění je vázáno na intravilány obcí a měst. Původní způsob umístění čapích hnízd na stromech je již velmi vzácný a v obvodu ORP Jindřichův Hradec takový případ neznáme.

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je tažný pták, který zimuje v tropické Africe. Tam táhne dvěma cestami. Západní cesta vede přes Gibraltarský průliv. Východní cesta, kterou využívá většina jihočeských čápů, tedy i ti z Jindřichohradecka, pak vede přes Bosporskou úžinu. Díky kroužkování víme, že i čápi z Jindřichohradecka dolétají až ke Kapskému Městu. Právě tam byl v roce 2003 zastižen čáp kroužkovaný na hnízdě v Nové Olešné.

Mladí čápi nejsou příliš věrní svému rodišti, a tak zakládají hnízda často poměrně daleko od rodného hnízda. Nejvzdálenější hnízdění jihočeských čápů bylo zjištěno na Ukrajině téměř 760 km od jižních Čech. První čápi přilétají do jižních Čech již koncem února, většina pak přilétá začátkem dubna. Odlet začíná již koncem července a vrcholí v druhé polovině srpna. Stále větší počet čápů však zimuje v Čechách, což zřejmě souvisí s teplejšími zimami v posledních několika letech.

čáp

Čápi, zejména mladí, jsou ohrožováni úrazy například na elektrickém vedení, ale mohou se smrtelně zranit i o budovy. Dva mrtví mladí čápi tak byli před časem nalezeni u tovární haly u Střížovic. Dalším ohrožením je nevhodný materiál, ze kterého čápi staví hnízda. Poměrně časté je zachycení mladého čápa do smyčky motouzu v hnízdě. Čáp pak nemůže vzlétnout a na hnízdě uhyne. Tenhle smutný případ jsme zaznamenali právě loni na hnízdě v Jindřichově Hradci.

Čápi každoročně své hnízdo přistavují, takže to časem může vážit i 1 t. Proto se doporučuje hnízdo každých 3-5 let snižovat, aby příliš nezatěžovalo místo, kde je postaveno. Čápům můžeme pomoci instalací hnízdních podložek na vhodných místech, kde jim nehrozí úrazy. Zásadní pak ovšem je zlepšení krajinné struktury údržbou nebo dokonce tvorbou nových mokřadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…