Jindřichův Hradec: Oslavy 100. výročí republiky - jako před sto lety

21.10.2018 10:37

Město Jindřichův Hradec vás zve v pátek 26. října 2018 na oslavy ke stému výročí republiky. Celodenní program začíná v 9:15 hodin a končí ve 22:00 hodin.

Jindřichův Hradec: Oslavy 100. výročí republiky - jako před sto lety
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

V letošním roce slaví naše republika 100 let od svého vzniku. V historii města Jindřichův Hradec se objevuje několik významných událostí spojených se stoletým výročím, tedy rokem 1918. Jednou z nich je vzestup prestiže Marie Hoppe Teinitzerové, která založila ve městě gobelínovou dílnu. Rok 1918 je také rokem úmrtí Tomáše Krýzy, punčochářského mistra a tvůrce největšího lidového mechanického betlému na světě, který je k vidění v prostorách Muzea Jindřichohradecka. Další zajímavostí je, že v roce 1918 poprvé v Jindřichově Hradci koncertovala slavná operní pěvkyně Ema Destinnová.

Na počest významného stoletého výročí vzniku Československa uspořádá město Jindřichův Hradec 26. října 2018 celodenní oslavy, a že je na co se těšit, to vám ihned nastíníme. Pátek zahájíme již v 9.15 hodin položením kytic u Památníku letců, poté se přemístíme do Husovy ulice ke Gymnáziu Vítězslava Nováka, abychom mohli jít společně průvodem směrem k památníku prvního, druhého a třetího odboje, kde v 10:00 hodin za zpěvu Pěveckého sboru Nova Domus uctíme památku padlých. V 11:00 hodin dojde k odhalení památníku J. J. Švece u vysokoškolských kolejí a zasazení dvou lip. Odpolední program bude pro vás připraven od 13:00 hodin na náměstí Míru. Můžete se těšit na slavnostní ceremonii na počest první republiky a ukončení války, jejíž součástí bude prolog o konci války, příchod T. G. Masaryka, generála PhDr. Milana Rastislava Štefánika, nástup čety vojáků z fronty, čtení deklarace o vyhlášení republiky, slavnostní vztyčení praporů, slavnostní salvu a jiné.

V rámci doprovodného programu bude na místě k dispozici prvorepubliková pošta, kde si budete moci zakoupit staré pohlednice, dále fotokoutek s uniformami, šaty, klobouky a staré písničky našich dědů a babiček vám bude hrát živá pouliční kutálka s akordeonem. Přesně tak, jak se hrálo před sto lety. Historický program si pro vás připraví Společnost pro zachování kulturního dědictví. K vidění také bude statická ukázka novodobé bojové a podpůrné techniky, jako je KBVP Pandur a LOV Iveco. Příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu předvedou přípravu a distribuci stravy v "polních" podmínkách s využitím prostředku PV3S POKA. Polévka od vojáků bude podávána návštěvníkům akce, kteří ji budou moci ochutnat.

Křišťálová růže pro významné občany

Program na náměstí Míru ukončíme v 17:00 hodin. Ale tím naše oslavy nekončí. V 19:00 ve společenském sále Kulturního domu Střelnice ocení starosta města Stanislav Mrvka křišťálovou růží významné občany, kteří se svou celoživotní prací, nebo mimořádnými činy zasloužili o rozvoj Jindřichova Hradce. Jednotliví kandidáti byli navrhováni obyvateli našeho města v kategoriích věda, kultura, sport, podnikání a sociální služby. Přijďte se podívat, které jindřichohradecké osobnosti budou oceněny. Večerem bude provázet pan Miroslav Mareš. V rámci slavnostního večera se uskuteční koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Na koncertě zazní Symfonie č.9 "Z nového světa" od Antonína Dvořáka. Vstupné bude volné.

Jak jste se sami mohli dočíst, program bude opravdu bohatý, proto neváhejte a přijďte s námi oslavit těch krásných sto let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…