Karlovy Vary: Město bez kouře

26.09.2020 15:58

Jako přednímu lázeňskému městu záleží Karlovým Varům na zdravém životním stylu obyvatel i návštěvníků, a proto chce vytvořit prostředí, které motivuje kuřáky, aby udělali důležitou pozitivní změnu ve svém životě.

Karlovy Vary: Město bez kouře
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

„Karlovy Vary jsou nejvýznamnějším lázeňským centrem v České republice. Pyšní se staletou tradicí lázeňství, úžasnými památkami, léčivými prameny, klimatem a krásnou okolní přírodou. To vše dělá z Karlových Varů unikát i v celém středoevropském regionu. Chceme však být ještě zdravějším a úspěšnějším městem – proto jsme se rozhodli být prvním městem bez kouře v České republice a podpořit aktivity v oblasti edukace a prevence proti kouření cigaret,“ řekla k plánu stát se „Městem bez kouře“ primátorka Karlových Varů, Ing. Andrea Pfeffer Ferklová, MBA.

Jak však dát stop kouření?

Jednoznačně však funguje vlastní silná motivace. Jak ji nalézt a posílit, případně se dopracovat do stavu abstinence od cigaret? Máme pro vás desatero rad a doporučení, které pro projekt Karlovy Vary – Město bez kouře připravil MUDr. Josef Štolfa z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:

  1. Přemýšlejte cíleně o tom, zda a jak moc jste na kouření cigaret opravdu závislí. Pokud dojdete k názoru, že se bez kouření neobejdete, pak si odpovězte na otázku, zda jste závislí na účinku nikotinu v cigaretovém kouři, nebo pouze na zvyku držet v ruce cigaretu a inhalovat teplý kouř s příměsí nejen nikotinu, ale také dehtu a škodlivin.
  2. Vysvětlete si, PROČ vlastně kouříte? CO Vám kouření přináší? Je to skutečně příjemný, povznášející pocit, pomáhající Vám v práci nebo v jiných aktivitách? Nebo je to pouhý zvyk, bez něhož jste nervózní, který ale současně přináší i zápach z úst, pálení žáhy, dráždivý kašel, zužování cév se zhoršeným prokrvením tkání, orgánů a nepochybně významné finanční ztráty?
  3. CHCETE dále kouřit, nebo CHCETE PŘESTAT, protože to znamená hlavně zdravotní komplikace a potíže? Ano, či ne?
  4. Jestliže se na základě odpovědi dopracujete k poznání, že OPRAVDU CHCETE PŘESTAT kouřit, položte si otázku, jestli na to stačíte sami.
  5. Zeptejte se sami sebe, jestli už jste někdy s kouřením přestávali a s jakým efektem. Jestliže s nulovým, poraďte se s odborníkem.
  6. Může to být odborník profesionál – lékař specializující se na odvykání kouření, zdravotník, psycholog, ale může to také být přítel či kamarád, který má podobný problém a stejně jako Vy chce přestat kouřit.
  7. Odborníků je dost – kontakty jsou uvedeny na druhé straně letáku. Budou se snažit Vám pomoci, ale je to hlavně na Vás. Využijte tuto možnost poté, co se Vám to samotnému nepodaří.
  8. Jestliže do procesu ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ CIGARET zapojíte rodinu, můžete na to jít třeba takto: uzavřít sázku nebo učinit veřejný závazek. Zde je třeba se důsledně zamyslet nad tím, jak poctiví, nebo naopak jak slabí dokážete v této věci být nejen vůči ostatním, ale hlavně vůči sobě.
  9. Podobně se pokuste PŘESTAT S KOUŘENÍM CIGARET společně s přítelem nebo kamarádem, známým, který pro Vás ovšem má tak velký význam, aby pro Vás byl významnou motivací.
  10. Pokud všechny snahy PŘESTAT KOUŘIT selžou – tzn. vaše vůle, pomoc rodiny, rady odborníka – zbavte se cigaret aspoň tím, že přejdete na méně škodlivé alternativy (například na zahřívaný tabák).

KAM SE OBRÁTIT PRO DALŠÍ INFORMACE A POMOC?

Další užitečné odkazy

PRAKTIČTÍ LÉKAŘI

  • S prosbou o pomoc a radu se obraťte i na svého praktického lékaře. S ním můžete konzultovat své kroky při odvykání. Případně Vás nasměruje na odborné pracoviště.

LÉKÁRNY

  • Můžete také kontaktovat lékárny jako odborná poradenská centra při odvykání kouření. Bude se vám věnovat odborník, který úspěšně absolvoval garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…