Karlovy Vary: Rizika a nebezpečí pomůže zvládnout Svět záchranářů

05.09.2015 6:31

Provoz Světa záchranářů - Centra zdraví a bezpečí bude slavnostně spuštěn v sobotu 12. září v 10 hodin bohatým programem pro celou rodinu.

Karlovy Vary: Rizika a nebezpečí pomůže zvládnout Svět záchranářů
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Multifunkční areál vybudovalo město Karlovy Vary za podpory dotace EU ve spolupráci se záchranáři.

Je to naprosto unikátní a ve střední Evropě ojedinělé městečko záchranářů. A o co tu jde? Děti a žáci se ve školách učí, jak předcházet rizikům a nebezpečím, která na ně číhají v běžném životě. Získávají tak základní znalosti a vědomosti, které je potřeba ještě uvést v praxi. Právě praxí a prožitkem si člověk nejlépe vyzkouší, jak je schopen v dané situaci zareagovat, a to je hlavní myšlenka Světa záchranářů.

Ten se skládá z nejrůznějších objektů. Jsou zde postaveny domečky tematicky zaměřené na různá rizika. Je to např. domeček požárů, policie, nemocnice se skutečnou sanitkou nebo třeba domácnost. V těchto objektech jsou naprosto věrně simulovány nebezpečné situace a cílem centra je naučit děti v takových situacích správně reagovat. Autenticitu prostředí tvořili projektanti, kteří se podílejí na natáčení filmových scén. Pro příklad si představte právě domeček domácnosti, kde jednou ze situací je ta, kdy se simuluje vznik požáru v kuchyni. Jak se zachováte? Udělali byste podruhé něco jinak? I to jsou otázky, na které by  návštěvníci měli umět odpovědět. Pro názornost pak uvidíte místnost, která vypadá jako po skutečném požáru.

Svět záchranářů je určen široké veřejnosti, provozovatelé z o.p.s. Záchranný kruh. Pro návštěvníky připravují tematicky zaměřené programy na specifická rizika. Mateřské, základní i střední školy se na ně budou moci objednávat a v několika hodinách si pomocí zážitkové pedagogiky vyzkoušet řešení nebezpečných situací na vlastní kůži. Odnést by si děti a žáci měli především to, aby předcházeli nebezpečí, aby se nebáli v první chvíli správně zareagovat a aby uměli přivolat pomoc a zachránit tak život. V areálu je rovněž i nové dopravní hřiště se železničním přejezdem a plně funkčními semafory pro výuku rizik v dopravě a dopravní výchovu jako takovou. Vzdělávat a prakticky připravovat se zde budou moci i jiné cílové skupiny obyvatelstva, např. záchranáři, senioři, maminky s dětmi. V centru je k dispozici kromě jiného i moderní přednáškový sál.

12. září od 10 hodin na vás ve Světě záchranářů čeká bohatý program. Budete si moci projít celý areál Světa záchranářů, nahlédnout do jednotlivých domečků, uvidíte ukázky hasičů, policistů a záchranářů a naučíte se, jak správně poskytnout pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…