Karviná: Barevné nádoby má místo pytlů nově i Chotěbuz

28.03.2022 12:03 | Tisková zpráva

Chotěbuz na Karvinsku je další obcí, která se rozhodla poskytnout svým občanům místo pytlů na plasty a papír barevné popelnice a zapojit se do systému "door-to-door“, tedy třídění odpadu v místě jeho vzniku.

Karviná: Barevné nádoby má místo pytlů nově i Chotěbuz
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Vedení obce i zaměstnanci odpadové společnosti SMOLO CZ jsou přesvědčeni, že tak zlepší třídění a sníží množství směsného odpadu ukládaného na skládku. „Doposud jsme měli v obci zaveden pytlový svoz. V rámci zastupitelstva jsme se rozhodli, že zvýšíme motivaci občanů separovat odpad nabídkou barevných nádob, díky nim je třídění komfortnější. Vyhneme se i tomu, že při větrném počasí lítají vyprázdněné pytle po vesnici nebo že se převrátí a obsah se vysype ven,“ uvedl starosta obce Ing. David Harok.

Princip "door-to-door“ spočívá v tom, že občané mají nádoby přímo u svého domu a třídění odpadu tak začíná přímo v domácnostech. Chotěbuzští občané mohou zůstat věrni pytlovému řešení nebo přijmout nabídku žlutých a modrých nádob zdarma. Vedení obce věří, že postupně se všichni přikloní k novému řešení.

„Dnes dokončíme distribuci pro všechny chotěbuzské občany, kteří o to projevili zájem. Zhruba 70 procent domácnosti v Chotěbuzi je již vybaveno nádobami o objemu 120 nebo 240 litrů – podle vlastního výběru občana. Další domácnosti o ně mohou požádat u obecního úřadu. Doposud se obsah pytlů vysypával do popelářského vozu a pytle se používaly opakovaně. Takže toto řešení je zcela jistě hygieničtější a komfortnější pro občany a stejně tak pro popeláře,“ doplňuje Tomáš Ondraszek, vedoucí komunálních služeb SMOLO CZ, která pro obec sváží a zpracovává veškeré odpady.

Ondraszek připomněl, že do žlutých nádob patří plasty, dále drobné kovy a nově také tetrapak, tedy nápojové kartony. Modré nádoby slouží pro vkládání papíru a kartonu.

Harmonogramy svozu všech typů odpadu jsou dostupné na webu obce Chotěbuz nebo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…