Karviná: Rozpočet pro rok 2013 - ořezané výdaje, ne však investice

01.01.2013 6:43

Karvinští zastupitelé schválili v úterý 4. prosince rozpočet pro rok 2013. Město bude v příštím roce hospodařit s necelou miliardou korun, oproti letošku je to asi o 200 miliónů více, ale je to proto, že město zahrnuje do rozpočtu také investiční prostředky z dřívějších rezerv.

Karviná: Rozpočet pro rok 2013 - ořezané výdaje, ne však investice
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

„Stále se obecně všem městům snižují výnosy z daní, mění se stále DPH a snižují se příjmy od státu na výkon státní správy, ale my se snažíme snižovat náklady na chod úřadu, ale neomezovat výdaje na potřebný chod města a investice, občan prostě úspory poznat nesmí,“ řekl primátor Tomáš Hanzel. Letos Karviná hospodařila s téměř 900 milióny korun. Investice z vlastní kasy letos překročily 200 miliónů - Karviná mj. výrazně zmodernizovala také díky podílu evropských dotací čtyři další školy, dokončila revitalizaci náměstí Budovatelů, modernizovala budovu městské policie a dokončuje revitalizaci přilehlého Univerzitního parku. Obnovy zeleně a úprav se dočkal hřbitov v Mizerově. Rozpočet pochopitelně zohleďnuje  i splátky úvěrů, které má Karviná kvůli dostavbě kanalizace nebo regeneraci panelových domů a splácet je bude až do roku 2023- nijak ale neohrožují běžný chod města.

Největší výdaje v roce  2013 budou pochopitelně tam, kde se to dotkne běžných lidí a jejich rodin. „Například jen správa našeho majetku nás přijde na téměř 425 miliónů korun - v tom jsou ale započteny už i plánované investice. Znamená to například běžné výdaje: deset miliónů do údržby komunikací, více než 10 miliónů do celoročního úklidu města a zimní údržby, na údržbu veřejné zeleně jde skoro 20 miliónů a odpadové hospodářství přijde téměř na 42 miliónů korun s tím, že pro rok 2013 nezvyšujeme občanům poplatek za odpad,“ řekl primátor Tomáš Hanzel. Sportovním zařízením v majetku města jde okolo 50 miliónů korun, kulturním (knihovně a kulturnímu domu především) více než 52 miliónů.

Do rozpočtu už je zapojeno téměř 275 miliónů korun na investiční výdaje, pochopitelně se počítá s dalšími dotacemi z EU.„Chystáme se na regeneraci veřejných ploch kolem základní školy Mendelova a na sídlišti v Ráji (asi za 26 miliónů korun), úpravy vybavení v Parku Boženy Němcové (zámeckém) by měly stát téměř devět miliónů korun - chceme vybudovat stezky pro bruslaře, upravit vodní plochy,pořídit nové lavičky a další vybavení. Čekají nás opravy fryštátské tržnice za více než 2 milióny nebo regenerace lesoparku Dubina a Rájecké remízy za téměř než dva milióny,“ upřesnil některé investice náměstek primátora Jan Wolf. Školám a školským zařízením půjde téměř 84 miliónů korun jen na provoz a běžnou údržbu - to je stejně jako letos. Na veřejnou dopravu půjde okolo 26 miliónů. Dotace na práci především s mládeží jdou do sportu i kultury: sportovním klubům více než 15 miliónů korun, Fond primátora pamatuje na dotace do sportu, kultury a sociální oblasti částkou téměř 6 miliónů korun, provoz letního koupaliště přijde na 2,5 miliónu korun, na plánovanou modernizaci městského stadionu město pamatuje více než 90 milióny korun, ale tady se počítá s výraznou dotací EU a dalších mi zdroji..

Město pro rok 2013 nezvýší žádné místní poplatky (např. za odpady, nájemné ve zbylých bytech - cca 1000 bytů, ) a stejný zůstává koeficient výpočtu daně z nemovitostí.

„Rozpočet se pak vždy během roku mění, počítáme třeba s dalšími dotacemi z Evropské unie nebo s rozdělením rezervy z roku letošního, ale tahle čísla budou známa jako vždy nejdříve na jaře. Pro nás platí jedno pravidlo: peníze z rezervy zapojíme zase do vylepšení životních podmínek ve městě,“ uzavřel primátor Hanzel.

Šárka Swiderová
tisková mluvčí statutárního města Karviné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karvina.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…