Karviná: Slezské vzdělávací centrum otevírá rekonstruovanou budovu historické „Mlynářovy vily“

27.02.2022 6:32 | Tisková zpráva

Původně zchátralý Janečkův mlýn ve čtvrti Fryštát v Karviné se v roce 2015 proměnil díky Slezskému vzdělávacímu centru v architektonický skvost.

Karviná: Slezské vzdělávací centrum otevírá rekonstruovanou budovu historické „Mlynářovy vily“
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Pětipatrová budova tehdy získala díky komplexní rekonstrukci opět zašlou monumentálnost. Teď k ní navíc přibyla i revitalizace celého komplexu přístavby „Mlynářovy vily“. 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Práce na rekonstrukci "Mlynářovy vily", která kdysi sloužila jako zázemí pro mlynáře, byly zahájeny v únoru a ukončeny v srpnu loňského roku. Stejně jako v případě Janečkova mlýna, i tady byl postup konzultován s památkáři, aby zůstal zachován původní historický ráz budovy. V nově rekonstruovaných prostorech teď vzniklo zázemí pro děti a lektory, učebny, šatny, kabinety i laboratoř.

„V prvním patře jsou dvě učebny: jedna je zaměřena na IT technologie, lego robotiku, 3D tisky a bude sloužit především dětem z druhého stupně základních škol z Karviné," říká Martin Ferfecki, ředitel Slezského vzdělávacího centra.

„Druhá učebna, vybavená nástroji, poslouží rozvoji výuky řemesel, kde plánujeme konání workshopů pro školy z Karviné a okolních obcí i kroužky pro volnočasové aktivity soustředěné právě na rozvoj řemesel a příměstské tábory,“ upřesnil Martin Ferfecki.

Rekonstruovaná budova bude veřejnosti sloužit už na jaře letošního roku.

„Jsem rád, že další historická budova v Karviné prošla rekonstrukcí a našla nové využití.  Slezskému vzdělávacímu centru přeji, aby jeho nové učebny využívalo co nejvíce karvinských školáků“, říká Jan Wolf, primátor Karviné.

„Na projektu rekonstrukce přístavby jsme pracovali od roku 2018. Jako Karviňáci si dobře uvědomujeme, že Moravskoslezský kraj je především průmyslovým regionem, který potřebuje technicky vzdělané lidi. Naši nabídku vzdělávání teď můžeme díky další cíleně vybavené budově ještě více rozšířit a přizpůsobit potřebám trhu práce,“ doplnil Martin Ferfecki.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…