Karviná: Slezské vzdělávací centrum otevírá rekonstruovanou budovu historické „Mlynářovy vily“

27.02.2022 6:32 | Tisková zpráva

Původně zchátralý Janečkův mlýn ve čtvrti Fryštát v Karviné se v roce 2015 proměnil díky Slezskému vzdělávacímu centru v architektonický skvost.

Karviná: Slezské vzdělávací centrum otevírá rekonstruovanou budovu historické „Mlynářovy vily“
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Pětipatrová budova tehdy získala díky komplexní rekonstrukci opět zašlou monumentálnost. Teď k ní navíc přibyla i revitalizace celého komplexu přístavby „Mlynářovy vily“. 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22450 lidí

Práce na rekonstrukci "Mlynářovy vily", která kdysi sloužila jako zázemí pro mlynáře, byly zahájeny v únoru a ukončeny v srpnu loňského roku. Stejně jako v případě Janečkova mlýna, i tady byl postup konzultován s památkáři, aby zůstal zachován původní historický ráz budovy. V nově rekonstruovaných prostorech teď vzniklo zázemí pro děti a lektory, učebny, šatny, kabinety i laboratoř.

„V prvním patře jsou dvě učebny: jedna je zaměřena na IT technologie, lego robotiku, 3D tisky a bude sloužit především dětem z druhého stupně základních škol z Karviné," říká Martin Ferfecki, ředitel Slezského vzdělávacího centra.

„Druhá učebna, vybavená nástroji, poslouží rozvoji výuky řemesel, kde plánujeme konání workshopů pro školy z Karviné a okolních obcí i kroužky pro volnočasové aktivity soustředěné právě na rozvoj řemesel a příměstské tábory,“ upřesnil Martin Ferfecki.

Rekonstruovaná budova bude veřejnosti sloužit už na jaře letošního roku.

„Jsem rád, že další historická budova v Karviné prošla rekonstrukcí a našla nové využití.  Slezskému vzdělávacímu centru přeji, aby jeho nové učebny využívalo co nejvíce karvinských školáků“, říká Jan Wolf, primátor Karviné.

„Na projektu rekonstrukce přístavby jsme pracovali od roku 2018. Jako Karviňáci si dobře uvědomujeme, že Moravskoslezský kraj je především průmyslovým regionem, který potřebuje technicky vzdělané lidi. Naši nabídku vzdělávání teď můžeme díky další cíleně vybavené budově ještě více rozšířit a přizpůsobit potřebám trhu práce,“ doplnil Martin Ferfecki.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

7:17 Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

Téměř třicet sedm let ležela pod kamenným podstavcem sochy V.I. Lenina, která stála v prostranství p…