Karviná: Zastupitelstvo rozhodovalo o dotacích

24.09.2018 7:34

V souladu se Zásadami pro poskytování dotací z rozpočtu statutárního města Karviné a další platnou legislativou zastupitelé rozhodli o přiznání finanční dotace vybraným subjektům. Z fondu primátora se rozdělovaly dotace na sport, volný čas i zájmové organizace

Karviná: Zastupitelstvo rozhodovalo o dotacích
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Již dříve Rada města Karviné rozdělila příspěvky do 50 tisíc (celkem 664 tisíc). Z nich těžilo celkem 29 organizací a spolků. Například místní skupina Českého rybářského svazu mohla díky dotaci uspořádat rybářské závody pro mladé v parku Boženy Němcové, spolek Sebeobrana Czech z.s. si může dovybavit spolek kondičním tréninkovým nářadím nebo se z peněz financoval film o zaniklé Karvinné, činnost krojovaných horníků, ZUŠ Bedřicha Smetany, sportovní turnaje a podobně.

„Každoročně se snažíme podpořit činnosti, které lidé pozitivně vnímají, a které aktivizují zejména děti a mladé lidi. Rádi jsme vyhověli i dalším jejich požadavkům, potřebovali peníze třeba na vylepšení svých zázemí, vybavení prostor, nakoupení nových kostýmů nebo náčiní. Bez toho by žádný spolek nemohl dobře fungovat,“ vysvětlil primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD). Dnes tedy zastupitelé rozhodovali o žádostech nad 50 tis. Kč: Rozděleno bylo téměr 3,1 mil. Kč.

Podpora výkonnostního sportu v Karviné
Dotační program je zaměřen na podporu rozvoje výkonnostního sportu ve městě, zajištění provozu sportovních klubů, pomoc k vytvoření lepších podmínek pro sportovní aktivity, zvyšování jejich úrovně a kvality, udržování a rozšiřování sportovní infrastruktury. Komise tělovýchovy a sportu Rady města Karviné doporučila zastupitelstvu doručené a posouzené žádosti. Mezi sportovní organizace a spolky byly rozděleny celkem 2 mil. Kč.

Podpora organizací poskytujících sociální a návazné služby
Celkem bylo posuzováno 35 individuálních žádostí. O 32 z nich rozhodla již dříve Rada města Karviné. Dnešní zastupitelstvo rozhodovalo o požadavcích nad 50.000 Kč v již druhém kole dotací (Pozn.: v prvním kole bylo vyplaceno téměř 5 mil. Kč).
Komise sociální Rady města Karviné projednala na svém zasedání žádosti o tyto dotace, kdy posuzovala jednotlivé projekty z hlediska potřebnosti zařízení, počtu uživatelů s trvalým pobytem ve městě Karviná a zaměření aktivit uvedených v žádosti o dotaci. Při hodnocení bylo rovněž přihlíženo ke skutečnosti, zda je poskytovaná služba na území města jedinečná, zda spolupracuje se sociálními pracovníky odboru sociálního a zda jsou aktivity projektu v souladu se schváleným komunitním plánem. Rozděleno bylo 360 tis. Kč.

Město opět podpořilo obě karvinské nemocnice
Zastupitelé přiznali Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje dotaci ve výši 500 tis. Kč. Stejnou částku obdrží i Karvinská hornická nemocnice, a.s.
Zdravotní komise Rady města Karviné doporučila schválit účelovost této dotace na pořízení přístrojové techniky. Nemocnice v Karviné-Ráji tak pořídí šest lůžek pro chirurgickou intenzivní péči a audiometr pro ORL ambulanci. Lékařské zařízení v Karviné-Novém Městě si díky dotaci polepší o šest lůžek včetně příslušenství pro JIP centrum nemocí páteře a pohybového aparátu.

Spolupráce se Slezskou univerzitou pokračuje
Zastupitelé vyhověli žádosti Slezské univerzity v Opavě a rozhodli o poskytnutí neinvestiční dotace v celkové výši 400 tis. Kč z rozpočtu města. Prostředky jsou určeny na realizaci projektu „Výzkum podmínek pro malé a střední podnikání v městě Karviná“ a na rozšíření knižního fondu odborné univerzitní knihovny, pracoviště Karviná.

Podpora individuální bytové výstavby
Zastupitelé také rozhodli o poskytnutí finančních příspěvků z rozpočtu statutárního města Karviné dalším čtyřem žadatelům, kteří postavili rodinný dům na území Karviné. Výše příspěvku může dle zásad pro poskytování finančních příspěvků na podporu individuální bytové výstavby činit maximálně 150 tis. Kč. Stejný dokument počítá každý rok s 5 mil. Kč na tento účel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.