Karvinská střední škola postaví větrnou elektrárnu

27.12.2015 14:33

Karvinské střední školy se nechtějí smířit s poklesem zájmu dětí o studium technických oborů a chystají netradiční formy své propagace na akcích pro žáky devátých tříd základních škol.

Karvinská střední škola postaví větrnou elektrárnu
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Střední škola techniky a služeb postaví funkční model větrné elektrárny, Střední průmyslová škola zase pořídí velkou LED televizní obrazovku, na které bude prezentovat moderní vybavení školy i průmyslové výrobní procesy. Obě školy získaly na netradiční prezentaci dohromady téměř 60 tisíc korun od Nadace ČEZ.

Střední škola techniky a služeb nabízí mimo jiné obory technického směru. „Český průmysl pociťuje nedostatek technicky zaměřených odborníků již delší dobu, v oblasti elektro je situace s nedostatkem specialistů již kritická i v našem regionu,“ vysvětlila ředitelka školy Iva Sandriová, proč chce motivovat žáky právě k výběru technických nebo přímo elektro oborů.

Malá větrná elektrárna bude funkční i v místnosti

Škola vybuduje funkční mobilní panel malé větrné elektrárny s názvem „I vítr může svítit“. Malá větrná elektrárna bude funkční i v místnosti, kde bude vítr simulován dvěma menšími ventilátory. „Model budeme používat hlavně na burzách povolání nebo dnech otevřených dveří ve škole, jejichž hlavním cílem je seznámit žáky 9. tříd základních škol a jejich rodiče s jednotlivými obory a jasně ukázat, kde jsou naše priority,“ dodala Sandriová. Elektrárna bude zároveň sloužit jako 3D výzdoba školy, aby si žáci i návštěvníci mohli představit princip jednoho z ekologických způsobů výroby elektřiny.

Karvinská Střední průmyslová škola chce zatraktivnit svou prezentaci na akcích pro žáky základních škol díky nové LED obrazovce, na níž bude prezentovat funkce technických strojů a zařízení i moderní výrobní technologie a procesy tak, aby si děti uvědomily, že technické obory mají perspektivu. „Pomůže to nejen naší škole a zprostředkovaně také společnosti ČEZ a dalším firmám v tomto segmentu, ale také celé společnosti, která se potýká s malým zájmem mladých lidí o studium technických oborů,“ řekla ředitelka školy Česlava Lukaštíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…