Kladno: Arriva testuje elektrobus pro MHD, připravila předváděcí jízdu

13.08.2019 12:26

ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva testuje v kladenské městské dopravě autobus s elektrickým pohonem. Jedná se o vůbec první test elektrobusu v Kladně.

Kladno: Arriva testuje elektrobus pro MHD, připravila předváděcí jízdu
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Zelené vozidlo výrobce SOR Libchavy s výraznou přední maskou je nejen nízkoemisní, ale jeho jízda je i velmi tichá. Oba tyto benefity významně zlepšují život obyvatel ve větších městech. Pokud se technika osvědčí, je při splnění určitých podmínek reálné, že by se v horizontu tří let začaly v Kladně objevovat elektrobusy v běžném provozu.

Ulicemi Kladna jezdí kromě autobusů na CNG pohon v testovacím režimu také elektrobus od výrobce SOR. Je to městský elektrobus s označením SOR NS 12 electric. „Jde o plně nízkopodlažní a bezemisní autobus, který je ideálním prostředkem do městských ulic. Měsíc teď budeme zkoušet všechny jeho vlastnosti, abychom zjistili, jak se chová v provozu a jestli ho můžeme v budoucnu nasadit na námi provozované linky,“ říká ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Elektrobusem se mohou cestující svézt na lince 605, která jezdí po městě mezi Okrskem 0 a Aquaparkem. „Elektrobus má řadu technických a konstrukčních prvků, díky kterým dosahuje hospodárného provozu. Kvitujeme menší hlučnost i nižší množství emisí,“ uvedl primátor statutárního města Kladna Dan Jiránek a dodal: „V dnešní situaci měnícího se životního prostředí už pojem smart city, tedy ‚chytré město‘, který se řada municipalit včetně Kladna snaží naplnit, v sobě zahrnuje nejen využívání moderních technologií pro kvalitní život obyvatel, ale měl by znamenat i nadstavbu zodpovědnosti. Využívané inovace by tak měly být zároveň šetrné k životnímu prostředí. Elektrobusy splňují obě podmínky.“

Elektrobusy před nedávnem nahradily staré diesely v Trutnově a v Kutné Hoře, kde dokonce zajíždějí i do historického centra města. Bezemisní je také provoz MHD v Bílině. Arriva tak potvrzuje svůj cíl stát se lídrem v oblasti čisté mobility. S ekologickými autobusy Arrivy se mohou setkat i cestující v Praze, Českém Těšíně nebo ve zmíněném Kladně.

Předváděcí jízda
Představení vozidla a předváděcí jízda se plánují na úterý 13. srpna 2019 ve 13 hodin u budovy kladenského magistrátu.

Technické parametry elektrobusu
Celková délka elektrobusu je 12 metrů a má 33 míst k sezení pro cestující. Celkově se ale počet přepravovaných osob může lišit. Počet míst k sezení lze upravovat podle přání dopravce. Interiér elektrobusu je klimatizovaný a cestujícím nabízí i USB zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky. Kapacita baterií je 242 kWh a uloženy jsou oboustranně podélně v prostoru střechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…