Kladno: Do přípravy strategie rozvoje vtáhne město i občany

02.07.2020 20:21

Kladno nabídne občanům, kterým záleží na budoucí podobě a fungování města, aby se zapojili do plánování jeho dlouhodobého rozvoje. Město započalo práce na některých významných plánovacích dokumentech a strategických projektech a uvítá názory a připomínky občanů, podnikatelů i zájmových skupin. V měsících srpnu a září se uskuteční dotazníkové šetření pro širokou veřejnost.

Kladno: Do přípravy strategie rozvoje vtáhne město i občany
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

První dokument – Strategie udržitelného rozvoje města (SUR) – se bude zabývat návrhem celkového rozvoje města do roku 2030 s výhledem do roku 2050. Strategie bude plnit roli dlouhodobé koncepce pro oblast energetiky, klimatu, dopravy, životního prostředí, podnikání a trhu práce, školství, sociálních služeb, zdraví, kultury a sportu či například digitalizace.

„Vize by měla jasně ukázat směřování města, to, čeho chceme dosáhnout v další dekádě. Aby byly vize, cíle i celková strategie skutečně vitálním podkladem plánování a rozhodování města, musí být do přípravy a jejich naplnění zapojen nejen úřad, ale také všichni, kterým na budoucnosti našeho města záleží, včetně podnikatelských subjektů, spolků i samotných občanů. Budeme velmi rádi, pokud se k přípravě připojí co nejvíce zájemců,“ vyzval primátor Dan Jiránek.

Součástí zpracování strategie bude také návrh investičního (akčního) plánu, který by měl obsahovat návrh projektových záměrů a umožní sledovat a neustále vyhodnocovat investiční příležitosti a dostupné zdroje. Vlastní prostředky města nebudou dostačující, a investiční strategie tak hraje klíčovou roli. „Vliv samozřejmě budou mít i negativní dopady pandemie na rozpočet města v dalších letech. Proto je nutné naplánovat budoucí investiční akce pečlivě a s využitím dostupných externích zdrojů, které se nabízejí, především dotací,“ dodal radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Aktuálně město sestavuje pracovní skupiny, do kterých budou pozvány subjekty zabývající se jednotlivými tématy. Na jednáních jim bude představena příprava strategie a v plánu je diskuse k silným a slabým stránkám města, bariérám rozvoje a potřebám, které vybrané subjekty na území města vidí a chtějí řešit.

Začátkem podzimu bude zpracována analytická část, tj. rozbor současné situace města a názorů a potřeb občanů a dalších subjektů. Následovat budou práce na strategické části zahrnující vize města a návrhy opatření. Proces tvorby strategie bude dovršen v březnu 2021, a to investičním plánem.

Dotazníky budou na webu i úřadovnách

Víceméně souběžně s přípravou SUR se v Kladně zpracovává také Komunitní plán sociálních služeb. Ten rozebírá potřeby uživatelů služeb sociální péče, prevenci a poradenství (senioři, rodiny s dětmi, mládež, zdravotně handicapovaní atd.). Komunitní plán je tvořen převážně formou setkávání pracovních týmů pro jednotlivá dílčí témata. Výstupem komunitního plánu bude návrh opatření, která budou reagovat na zjištěné problémy a potřeby. Dokončení se plánuje na červenec 2021.

Od poloviny srpna do poloviny září se uskuteční dotazníkové šetření mezi obyvateli města, které bude využito při tvorbě SUR i komunitního plánu. Dotazníky k vyplnění budou k dispozici v online podobě na webových stránkách města. Pro ty, kteří nemají přístup k internetu, budou k dispozici v papírové podobě na vybraných místech ve městě, kde si zájemci dotazník vyzvednou i odevzdají. Takovými místy budou Městské informační centrum, městské úřadovny ve Švermově a Dubí, pracoviště ověřování a Czech Point v OD Tesco a v OC Oaza v Kročehlavech nebo informační centrum magistrátu na náměstí Starosty Pavla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…