Kladno: Druhý červnový víkend opět zaplaví Podprůhon umění a hudba

22.05.2019 10:45

V roce 1769 rozhodl břevnovský opat Bedřich Grundtmann o parcelaci prvních osmi pozemků v podprůhonském údolí. Od té doby uplynulo čtvrttisíciletí. Podprůhon si vždy zachovával svébytnost, těžko definovatelnou identitu, kterou vycítili i kladenští umělci. Kladenské dvorky, které čtvrť každoročně hostí, se letos konají po sedmatřicáté a staly se fenoménem.

Kladno: Druhý červnový víkend opět zaplaví Podprůhon umění a hudba
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Každý rok organizátoři vymýšlejí umělecké téma, které by ročník vymezil a inspiroval vystavující. V roce významného výročí Podprůhonu tak nemůže být tématem nic jiného než čtvrť, která Dvorkům vtiskla jejich jedinečnou atmosféru.

250. výročí Podprůhonu připomene hned několik uměleckých počinů. Na sobotní vernisáži ve 13:00 u domu Bukovská č. p. 3348 odhalí výtvarnice Gabriela Beranová výroční monumentální mozaiku, kterou vytvořila se svou výtvarnou skupinou. Zajímavým uměleckým dílem ušitým na míru budou Strážci Podprůhonu. „V ulici V. Burgra přemění pět různých kladenských umělců betonové podpůrné sloupy. Dvorkové stálice Zdeněk Manina, Karel Křten, Martin Horký, Markéta Varadiová a Iva Kolorenčová použijí každý svou techniku, aby ztvárnili Kolmistra, Burgra, Benedu nebo Kulatou bábu,“ vysvětluje nápad kurátor Dvorků Petr Lukáš. Do třetice bychom upozornili na fotovýstavu Lidé z Podprůhonu v České průmyslové zdravotní pojišťovně. Kladenský dokumentarista Jiří Hanke zde vystavuje původní fotografie z let 1974 – 1989 a výstava se na Dvorcích uzavírá.

„Původně jsme zamýšleli počet dvorků zredukovat, ale zájem vystavovat ze strany umělců nás letos překvapil ještě více než v minulých letech. Letos tedy budou expozice na 34 dvorečcích a nemáme ani centrimetr čtvereční volného místa,“ nadneseně dodává Petr Lukáš. Jako každoročně najedeme na dvorcích vedle sebe nadšené amatéry a výtvarníky s akademickými tituly. Prostor dáváme i prezentaci grafických škol na dvorku U Líbů. Ani letos nebude chybět několik tvůrčích dílen pro děti, ale i dospělé, kteří budou potřebovat ihned realizovat nahromaděný tvůrčí přetlak. Prostor v zahrádkářské kolonii bude tradičně patřit středisku volného času Labyrint s mnoha dílnami, kteří tento prostor budou nově sdílet s Divadlem Lampion. Jejich fanoušci jistě vědí, že jejich Pohádka o pejskovi a kočičce nebude úplně tradiční.

Ke Kladenským dvorkům patří i hudba. „Zachováváme tři pódia – hlavní stage na hřišti Bukovka, komorní prostor na dvorku U Jedličků a západní pódium U Johnnyho. Oproti loňsku jsme výrazně zapracovali na kvalitě zvuku a doufám, že to návštěvníci ocení,“ uvádí koordinátor hudebního programu Slávek Koníček. Sobotní večer bude patřit klasickému rocku – večerní kotel rozvlní Oskar Petr a Band a Lucie Revival. Nedělní odpoledne bude klidnější s písničkami Marka Knopflera a večerní koncert obstarají country stálice Rangers. Dvě menší pódia představují také zajímavé projekty. U Jedličků napumpuje do publika energii seskupení Fekete Seretlek, v neděli tamtéž vystoupí nestárnoucí houslista Jan Hrubý v triu. Celý program je k dispozici na webu akce www.kladenskedvorky.cz.

Kladenské dvorky organizuje Spolek Podprůhon. Za přípravou festivalu jsou hodiny dobrovolnické práce. „Nejen že sousedé propůjčí své dvorečky a celý víkend poskytují umělcům zázemí, ale ještě nám pomáhají se stavbou pódií, cateringem pro hudebníky, rozmístěním mobiliáře. A samozřejmě bych chtěla poděkovat všem našim partnerům. Bez takové široké podpory bychom organizaci nikdy nezvládli,“ shrnuje útrapy organizační práce předsedkyně Spolku Podprůhon Kateřina Jůzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…