Kladno: Kvůli kůrovci probíhá těžba stromů v lesích

13.03.2020 9:14

V lesích v okolí Kladna se v současnosti v důsledku probíhající kůrovcové kalamity nachází velké množství porostu napadených lýkožroutem smrkovým. V současné době probíhá těžba suchých stromů v lese "Malý Zabitý" (ulice Estonská).

Kladno: Kvůli kůrovci probíhá těžba stromů v lesích
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Zákonnou povinností vlastníka lesa je činit bezodkladná opatření k odstranění a zmírnění následků napadení stromů přemnoženými škůdci. Preventivním opatřením proti dalšímu vývoji, šíření a přemnožení lýkožrouta smrkového je těžba napadených a odumřelých stromů, jejich asanace a odvoz z lesa.

Z tohoto důvodu budou na mnoha místech v kladenských lesích probíhat intenzivní těžby.

V ZÁJMU VLASTNÍ BEZPEČNOSTI NEVSTUPUJTE DO PROSTORU TĚŽBY

Apelujeme na všechny návštěvníky lesa, aby nevstupovali do míst, kde se kácí stromy, pojíždí lesní traktor nebo jiná lesní technika, dochází k nakládání dříví na nákladní auta. Dále upozorňujeme, aby především děti nelezly po naskládaných kládách. Takto dočasně uskladněné dříví nebývá nijak dál zajištěno, může dojít k uvolnění klád a vzniku úrazu s těžkými následky nebo dokonce i smrti.

V této souvislosti Magistrát města Kladna jako orgán státní správy lesů upozorňuje všechny návštěvníky lesů na ustanovení § 20 zákona č. 289/1995 Sb., zákona o lesích, dále jen „lesní zákon“. T

en stanovuje ZÁKAZ vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví a porušení tohoto zákazu je dle lesního zákona považováno za přestupek s možnou sankcí až do výše 5 000 korun.

Děkujeme za pochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.