Kladno: Máte už zaplacené poplatky? Pozor na zadlužení

11.01.2022 16:02 | Tisková zpráva

Město nemění pro příští rok výši sazeb místních poplatků za komunální odpad či psy. Platné jsou veškeré úlevy. Zůstává i výše daně z nemovitosti. Po jedenácti letech má Kladno jednodušší ceník za hrobová místa. Úprava sazeb byla nevyhnutelná. Cena tepla se zvýší pouze o nutná 2,9 %. Cena vody, i přes nesouhlas Kladna, vzroste o 6,9 %.

Kladno: Máte už zaplacené poplatky? Pozor na zadlužení
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Za odpad

 

Za zpracování komunálního odpadu lidé v roce 2022 zaplatí opět 780 korun za osobu a kalendářní rok s tím, že zůstává v platnosti osvobození od poplatku pro děti do věku 3 let (první poplatková povinnost nastává u dítěte v měsíci, kdy 3 let dovrší) a seniory starší 70 let (osvobození se prvně vztahuje na měsíc, ve kterém osoba dosáhla 70 let věku). Poplatek je splatný k 15. dubnu ročně, po dohodě se správcem poplatku k 15. dubnu a 15. září pololetně nebo k 15. dubnu, 15. červnu, 15. září a 15. prosinci čtvrtletně v daném kalendářním roce.

 

Za psy

 

Splatnost poplatku za psy, jehož výše se pro příští rok rovněž nemění, je stanovena k 15. březnu 2022. V bytovém domě zaplatí majitel za jednoho psa 800 korun za rok, v rodinném domě 120 korun. Poplatníci od 65 let mají v bytovém domě úlevu na poplatku, tj. výše poplatku činí 160 Kč za jednoho psa.

 

Za hrobová místa

 

Po jedenáct let se v Kladně nehýbalo s cenami za hrobová místa a služby spojené s péčí o ně.

 

U některých sazeb zůstaly ceny neměnné dokonce šestnáct let. To vedlo k mnohaprocentnímu podhodnocení sazeb i v porovnání se samotnou inflací. Majitel jednoho hrobu dosud platil 227 korun ročně (včetně služeb) a město na něj doplácelo dalších 979 korun za rok. Takové rozpětí je neudržitelné, proto od roku 2022 platí ceník nový. Jednotný nájem za 1 m2 hrobového místa bude 15 Kč za rok na hlavním hřbitově a 13 Kč ročně na ostatních. Ceny za služby se budou pohybovat od 120 do 300 Kč ročně na hlavním hřbitově a od 100 Kč do 250 Kč ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku bude 400 Kč ročně na hlavním hřbitově a 300 Kč na ostatních hřbitovech. Ani nové ceny náklady pro provoz hřbitovů zdaleka nepokryjí.

 

Další poplatky

 

Stejné zůstávají i sazby poplatků za užívání veřejného prostranství, za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem. Město nemění násobící koeficienty základu daně z nemovitostí v určených zónách města.

 

Nová webová aplikace Moje závazky

 

Zjistit výši poplatku lze nově i z pohodlí domova, stačí se přes webové stránky města přihlásit do aplikace Moje závazky. Pro přihlášení lze jednoduše použít osobní či bankovní identitu nebo se zaregistrovat na finančním odboru v budově radnice. „Pokud si však někdo delší dobu neprováděl kontrolu uhrazených poplatků, může se stát, že po přihlášení zjistí např. nedoplatky nebo jiné nesrovnalosti. Účtování místních poplatků je poměrně složité, lidé často zasílají peníze na již neplatné variabilní symboly nebo je do platby neuvedou vůbec. Je pak téměř nemožné je bez součinnosti plátce správně zaúčtovat. Pokud někdo jakékoliv nesrovnalosti ve svých platbách zjistí, stačí zkontaktovat úřednice finančního odboru, které zjistí, jak nesrovnalost vznikla,“ vysvětluje vedoucí odboru Dana Štecová.

 

Cena tepla

Vedení města Kladna nepřistoupilo na žádost společnosti Teplárna Kladno o navýšení ceny tepla nad rámec smluvních podmínek. Zatímco platná smlouva o dodávkách odpadního tepla mezi elektrárnou a městským podnikem TEPO povoluje meziroční maximální nárůst pro domácnosti napojené na centrální zásobování teplem o 3 %, teplárna navrhla růst vyšší –  o 10 Kč za GJ.

„Teplárna deklarovala, že chce navýšené finanční zdroje použít k pokračování pravidelných údržbářských prací s cílem udržení vysoké spolehlivosti dodávek tepla. Tomu sice rozumíme, nicméně přestože si vážíme dlouhodobě korektních vztahů s teplárnou a vysoce stabilních dodávek tepla, na požadavek nadlimitního navýšení přistoupit nemůžeme,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf.

„Stejně jako jsem nemohl souhlasit s vyšším zvýšením ceny vody, nemohl jsem přistoupit na zdražení tepla nad rámec vloni uzavřené smlouvy. Její podmínky jsme s teplárnou poměrně tvrdě a dlouze vyjednávali. Jsme i nadále plně připraveni s teplárnou spolupracovat a řešit případné vznikající problémy,“ dodal. Obyvatelé Kladna v roce 2022 zaplatí za teplo pouze o 2,9 % více.

Zmíněná smlouva o dodávkách tepla, které vzniká v elektrárně Teplárna Kladno při výrobě elektřiny, byla uzavřena v závěru roku 2020 na následující desetileté období.

I přes nesouhlas Kladna se cena vody zvýší o 6,9 %

I přes nesouhlas města Kladna se cena vodného a stočného změní v roce 2022 o 6,9 % směrem nahoru. Rozhodla o tom většina akcionářů společnosti Vodáren Kladno-Mělník (VKM). Za dodávku kubíku pitné vody tak domácnosti v regionu působnosti VKM zaplatí o 4,32 Kč více než loni a o 3,18 Kč za odvedení a vyčištění kubíku vody odpadní.

Cena vody

Konečná cena vodného a stočného pro rok 2022 bude 115 korun a 39 haléřů včetně DPH za 1 m3 dodané pitné vody a odvedení a vyčištění vod odpadních. Hlavním důvodem změny, který akcionáři uváděli a který rezonuje celým ekonomickým odvětvím, je především nárůst cen vstupů nutných pro výrobu pitné vody, čištění odpadních vod a provozování vodárenské infrastruktury. Zejména ceny používaných materiálů a ceny energií vykazují meziroční navýšení o více než 10 %. VKM jako důvod uvádí i zvýšení cen stavebních prací, což ovlivňuje investice do obnovy vodohospodářské infrastruktury. Podle dat ceny překračují oficiální údaje o inflaci a podle VKM musely být promítnuty do ceny vody.

Město Kladno jako jeden z akcionářů VKM se zdražením vodného a stočného v takové výši nesouhlasilo. „Na valné hromadě společnosti jsme o výši ceny vedli rozsáhlou diskusi. Překvapilo mě, že většina starostů obcí zdražení obhajovala. Nevím, zda si uvědomují, že mají zastupovat zájmy občanů svých obcí. Máme jednu z nejvyšších cen vody, domácnosti už drtí ceny elektřiny a plynu a nepotřebují, aby byly šponovány i další náklady. Pro mě by bylo přijatelné promítnutí zvýšených nákladů do ceny vody ve výši max. 5 %. Pro vyšší zdražení jsem hlasovat nemohl,“ vysvětlil postoj Kladna jeho primátor Milan Volf.

Máte již zaplaceny loňské poplatky? Pozor na zadlužení

Poplatky lze zaplatit v pokladně Magistrátu města Kladna, a to na náměstí Starosty Pavla 44, v Centru správních agend na nám. Svobody nebo na úřadovnách Magistrátu města Kladna v Kladně-Švermově a Kladně-Dubí v úředních hodinách. Zjistit výši poplatku a uhradit ho lze nově i na webu města Kladna v aplikaci Moje závazky.

Dále lze platit bezhotovostním převodem s příslušným variabilním symbolem na účet číslo:

pro platbu komunálního odpadu 19-6750510277/0100

pro poplatek ze psa 19-729141/0100 nebo na České poště poštovní poukázkou typu A.

V případě nejasností se neváhejte obrátit na finanční odbor. 

Kontaktní osoba u poplatku ze psa:

I. Malinová – tel. 312 604 351, e-mail: ivana.malinova@mestokladno.cz

Kontaktní osoby u poplatku za komunální odpad:

V. Hodanová – tel. 312 604 352, e-mail: vera.hodanova@mestokladno.cz

M. Dusbábková, DiS. – tel. 312 604 353, e-mail: monika.dusbabkova@mestokladno.cz

V. Němcová – tel. 312 604 354, e-mail: veronika.nemcova@mestokladno.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…