Kladno: Město podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o vypsání referenda

03.12.2022 7:34 | Tisková zpráva

Krajský soud v Praze rozhodl, že návrh Přípravného výboru pro konání místního referenda ve Statutárním městě Kladně (iniciativa Kladno bez hazardu) nemá nedostatky a zároveň vyhlásil místní referendum o otázce plošného zákazu hazardu na území města současně s termínem 1. kola prezidentských voleb 13. a 14. ledna 2023.

Kladno: Město podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o vypsání referenda
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Statutární město Kladno s tímto rozhodnutím nesouhlasí a podá proti němu kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu, protože ho považuje za nezákonné. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Krajský soud tímto rozhodnutím porušil nejen zákon o místním referendu, ale i ústavně zaručené právo Statutárního města Kladna na samosprávu, když upřel Zastupitelstvu města Kladna právo rozhodovat v samostatné působnosti o vyhlášení místního referenda.

Hazard je v Kladně přísně regulován

Na území Statutární města Kladna je dle vyhlášky povoleno pouze 12 adres, na kterých lze hazardní hry provozovat. Dříve jich bylo okolo 130 a oproti minulosti musí nyní navíc casina a herny splňovat mnohem přísnější zákonná opatření a nařízení. Vedení města Kladna nepovažuje plošný zákaz hazardu za přínosný a smysluplný, chce jít nadále cestou přísné adresné regulace.

Roční příjem z hazardu znamená zhruba 100 milionů korun do rozpočtu města, podle loterijního zákona má město poměrný příjem i z on-line hraní, které jako takové samozřejmě město Kladno nemůže ovlivnit vůbec nijak a z domova lze on-line hrát stejně v Kladně, jako na každém jiném místě v republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…