Kladno: Poplatky i cena tepla se v roce 2021 nezvýší

23.12.2020 16:21

Město nemění pro příští rok výše poplatků, včetně sazeb za odpad či psy. Po velmi náročném vyjednávání zaplatí Kladeňáci stejnou cenu jako v roce 2020 i za teplo ve svých domovech. Zůstává i výše daně z nemovitosti. Úpravu si vyžádala situace kolem cen stočného ve čtvrti Švermov. Zvýšení bylo požadavkem Státního fondu životního prostředí po dokončení dotační akce „Kanalizace Kladno-Švermov“.

Kladno: Poplatky i cena tepla se v roce 2021 nezvýší
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„Mnohá města a obce uvažují o tom vyřešit citelné propady ve svých rozpočtech vlivem koronavirové pandemie navýšením městských poplatků a daní. Nám však přijde nefér přenášet řešení finanční krize veřejných rozpočtů na obyvatele. Proto jsme se rozhodli veškeré poplatky ponechat v nezměněné výši a nezaviněné propady příjmů městského rozpočtu zvládnout jinými cestami,“ uvedl primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

U poplatků, kde o jejich výši rozhodují sami radní, bylo rozhodnuto okamžitě. Zájem na zdražování neavizovala žádná z koaličních stran. U cen, které jsou závislé na trhu, byla jednání komplikovanější. Jako nejnáročnější označil kladenský primátor vyjednávání ceny dodávek tepla.

„Po velmi náročném vyjednávání s kladenskou teplárnou se podařilo usmlouvat i cenu tepla. A musím říct, že slovo usmlouvat, je zcela na místě. Městská společnost TEPO Kladno, která je dodavatelem tepla pro koncové zákazníky, tak může ponechat cenu na úrovni roku 2020,“ podotkl primátor Volf.

Za zpracování komunálního odpadu zaplatí v roce 2021 Kladeňáci opět 780 korun za osobu a kalendářní rok s tím, že zůstává v platnosti osvobození od poplatku pro děti do věku 3 let a seniory starší 70 let. Poplatek je splatný k 15. 4. ročně, po dohodě se správcem poplatku k 15. 4. a 15. 9. pololetně nebo k 15. 4., 15. 6., 15. 9. a 15. 12. čtvrtletně v daném kalendářním roce. Splatnost poplatku za psy, jehož výše se pro příští rok rovněž nemění, je stanovena k 15. březnu 2021. V bytovém domě zaplatí majitel za jednoho psa 800 korun za rok, v rodinném domě pak 120 korun. Poplatníci od 65 let mají v bytovém domě úlevu na poplatku, tj výše poplatku činí 160 Kč za jednoho psa. Stejné zůstávají i sazby poplatků za užívání veřejného prostranství, za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem nebo hřbitovní místo.

Město nemění násobící koeficienty základu daně z nemovitostí v určených zónách města.

Společnost VKM oznámila ceny vodného a stočného, změna bude nižší než inflace

I představenstvo společnosti Vodárny Kladno – Mělník (VKM) stanovilo cenu vodného a stočného pro rok 2021.  Ze 105 korun se zvyšuje na 107,90 korun včetně DPH za 1 metr kubický vody. To představuje navýšení o 2,8 %, tedy pod úrovní inflace roku 2020.

„Cena se mění konkrétně o 1,67 Kč za dodávku kubíku pitné vody a o 1,23 Kč za odvedení a vyčištění kubíku vody odpadní.  Hlavním důvodem nové ceny je především probíhající obnova vodárenské infrastruktury VKM. V prvé řadě jde o obnovu hlavních přivaděčů vody do města, které byly vybudovány koncem šedesátých a počátkem sedmdesátých let minulého století. Významný vliv mají i náklady na aktuální opatření spojená s řešením nedostatku vody ve vodárenské soustavě a koronavirové krize. Přes veškeré vyjmenované důvody je navýšení ceny vody pod inflací a reálná hodnota vody se tedy nezvyšuje,“ uvádí v tiskové zprávě vedení společnosti zastoupené ředitelem VKM Josefem Živnůstkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.