Kladno: Ve městě možná vznikne výšková budova

27.07.2020 17:10

Rada města podpořila myšlenku nové výškové budovy v Kročehlavech a schválila podmínky prodeje nepoužívaného pozemku, které v září projedná i zastupitelstvo.

Kladno: Ve městě možná vznikne výšková budova
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Za velmi striktních podmínek prodeje a respektování územní studie by mohla u výjezdu z Kročehlav vzniknout nová výšková budova. Do městské kasy by případný prodej mohl přinést až šedesát milionů korun.

„Pozemek města, je nevyužívaný, neformálně se z jeho části stalo nedůstojné parkoviště kamionů, a to chceme změnit. O záměru výškové budovy na tomto místě se v Kladně mluví již dlouho a věřím, že za přísných podmínek ze strany města může vzniknout kvalitní projekt nové architektonické dominanty Kladna. Na pozemku by mohl vzniknout objekt určený především na bydlení a administrativu, drobné provozovny a restaurace. Nedílnou součástí stavby bude i několikapatrové podzemní parkoviště a veřejně přístupná střešní vyhlídka, ze které bude výhled nejen na významnou část středních Čech, při velmi dobré viditelnosti lidé uvidí například až do Krkonoš. Sídliště v Kročehlavech je největší ve Středočeském kraji a velký developerský projekt může přinést nový impulz k jeho dalšímu rozvoji,“ řekl primátor Dan Jiránek.

„Finance z prodeje zmíněného pozemku pomohou především revitalizovat přilehlé sídliště a přinesou nezbytné zdroje do obnovy infrastruktury města.  Pokud dojde k prodeji, budou součástí kupní smlouvy i další pojistky, které by v případě nedodržení dohodnutých podmínek, vše anulovaly a pozemek by se vrátil městu,“ sdělil Lukáš Hanes, radní pro rozvoj a dodal: „Když sečteme kupní cenu pozemku a příspěvky, které investor dá na infrastrukturu, tedy školku, čističku atd., může Kladno za pozemek o výměře 7 000 m2  získat částku kolem 50 - 60 milionů korun, v závislosti na podlahové ploše vzniklé stavby. Ve zkratce v tuto chvíli můžeme říct, že nikdy nikdo v historii Kladna, nedokázal za metr vyjednat víc. Před minulými volbami zažilo Kladno prodeje lukrativních pozemků u nádraží za nízké ceny, stávající podmínky jsou mnohem přísnější.“

Investor bude muset postupovat podle plánu a předem schválených pravidel. Pokud dá k prodeji souhlas zastupitelstvo, investor, který pozemek od města odkoupí, zahájí povolovací procesy, které na tento druh stavby trvají roky, odhadem stavba může stát nejdříve za 5 nebo 6 let.

Objekt nesmí přesáhnout 16 standardních podlaží a 8 ustoupených. S výškou kolem 80 metrů by se potom vedle věžových domů měla stát jednou z dominant Kladna. Vedle Sítenského mostu, který kompletně financuje město, by taková stavba v nadcházejících letech mohla být jednou z největších investic na Kladně a Kročehlavy by získaly punc nejmodernější části města.

První náčrt je inspirován chicagskými mrakodrapy. Legendární starosta Chicaga Antonín Čermák byl kladenským rodákem a stavba by tak v budoucnu mohla nést i jeho jméno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

22:05 Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

Prostor za „hokejkou“ čekají velké změny, na místě asfaltové plochy poblíž sociálně terapeutických d…