Kladno: Vedení města ruší diskriminační stavební uzávěru

30.11.2020 14:48

Stavební uzávěry již několik let zajišťují zamezení výstavby ubytoven pro celém správním území města Kladna. Dle jejich znění se zakazuje umísťování a provádění staveb ubytovacích zařízení – stavba, změna dokončené stavby, změna v užívání stavby, změna stavby před jejím dokončením i dodatečné povolení stavby.

Kladno: Vedení města ruší diskriminační stavební uzávěru
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

V loňském roce si ovšem nad rámec této stavební uzávěry bývalé vedení města odsouhlasilo možnost zcela nelegálně ztrpčovat život deseti vlastníkům nemovitostí na Kladně v zájmu "zamezení výstavby ubytoven". A to i v oblastech města, na které se vztahuje opatření obecné povahy, tedy v tzv. bezdoplatkové zóně.

„Stavební uzávěra, která nedovoluje na Kladně výstavbu ubytoven spolu s opatřením obecné povahy o zamezení doplatku na bydlení jsou ve spojení s nástroji stavebního úřadu dostačující. Další uzávěra, ve které si bývalé vedení města z nejasných důvodů vybralo jen několik nemovitostí a jejich majitelům zamezovalo s nimi v mezích zákona nakládat, byla skutečně diskriminační a byla jen otázka času, kdy na město podá některý z majitelů žalobu. Přijde mi, že se ze strany bývalé koalice jednalo o naprosto nelegální záplatu za zrušenou tzv. bezdoplatkovou zónu, která dříve platila pro celé město," komentoval problematické územní opatření z 29. listopadu loňského roku primátor Milan Volf.

Rada města obdržela od jednoho z vlastníků žádost o výjimku, neboť stav domu je v havarijním stavu. Rada města se po projednání žádosti shodla, že je třeba toto opatření okamžitě zrušit. Například v centru města, kde platí nejen stavební uzávěra na výstavbu ubytoven, ale i opatření o zamezení doplatku na bydlení, bývalé vedení odmítalo povolit vlastníkovi jakékoliv stavební úpravy a rekonstrukci domu. Kdyby nynější vedení města nerozhodlo o okamžitém zrušení tohoto opatření, mohlo se brzy stát, že havarijní stavy budov, které nemohou majitelé z důvodu diskriminační uzávěry opravovat, ohrozí bezpečí nejen svého okolí, ale i náhodných chodců.

„Z lidského hlediska je pro mě obdobné lichvaření a nařizování zcela nepochopitelné. Ze zákonného hlediska jsou navíc obdobná opatření jednoznačně protiústavní. Zákon navíc neumožňuje označit uzávěrou pouze jednotlivé domy, ale bylo by třeba vymezit uzávěrou minimálně celé ulice. Vybraným vlastníkům proto uzávěra systematicky způsobovala značnou majetkovou újmu. U soudu by obdobné praktiky neměly šanci na úspěch," upozornil Volf.

Opatření obecné povahy, které bylo 9. listopadu 2020 Radou města Kladna zrušeno, se týkalo přesně deseti pozemků a staveb. Vlastníci takto dotčeného pozemku proti opatření sice podali námitky, ale narazili namísto dialogu na aroganci moci.

„Jako vlastníci budeme touto stavební uzávěrou nepřiměřeně dotčeni na našich vlastnických právech. Uzávěra fakticky znemožní uskutečnit stavební záměry, které se svými pozemky máme. Stavební uzávěra a případná změna územního plánu zásadním způsobem sníží hodnotu pozemků a způsobí nám majetkovou újmu. Účelu sledovaného tímto opatřením lze dosáhnout i jinými, vhodnějšími nástroji obce, které nebudou takto neúměrně a necitlivě zasahovat do našich vlastnických práv. Tento návrh vnímáme až jako šikanózní. Není nám jasné, proč byly do opatření "vybrány" pouze některé nemovité věci, když obdobné nemovité věci se nachází v našem nejbližším sousedství. Toto opatření a jeho rozsah nemůže mít oporu v zákoně a je krajně nespravedlivé," uvedli například v námitkách majitelé zasažení dnes již zrušeným opatřením.

Námitka byla zamítnuta s odůvodněním, že se magistrát obává zatížení okolí dopravou, kdyby v domě po rekonstrukci bydlelo více lidí a že by se navíc mohl dům stát ohniskem pro nežádoucí změny v celé lokalitě.

"Je to zcela absurdní. Stavební uzávěra musí navazovat na návrh nějakých konkrétních změn – záměru v územním plánu, který by mohl být bez uzávěry v budoucnu ohrožen. Uzávěra platí pouze do doby, než jsou dané změny projednány a jsou do územního plánu zaneseny. K domům, které byly stavební uzávěrou dotčeny, ale nikdo žádné konkrétní požadavky ani záměry nevznesl. Takto se město nemůže ke svým občanům chovat. Jsme tu od toho, abychom Kladeňákům pomáhali, nikoliv tu obdobnými praktikami zcela nezákonně diktovali, kdo si může svůj dům rekonstruovat a kdo ne. Opatření proti novým ubytovnám zůstává v platnosti, stejně tak stavební úřad důsledně dbá na dodržování legislativy i u těch stávajících," zakončil Volf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…