Kladno: Zlepšování stavu škol a dalších budov

13.09.2020 12:59

Zástupci města ve spolupráci s dalšími experty analyzují možnosti renovace budov města, zejména školských zařízení. V dalších letech tak dojde ke zlepšení stavu budov, zvýšení komfortu pro jejich uživatele a také k významným úsporám finančních prostředků, neboť bude možné dobrými zásahy snižovat ztráty energie a, nejen po provozní stránce budovy, chytře a efektivně řídit. V neposlední řadě dojde ke snížení zátěže na životní prostředí.

Kladno: Zlepšování stavu škol a dalších budov
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

V červenci započala práce na Analýze vhodnosti využití metody EPC, což je energetické řešení budov s počátečními nízkými až žádnými investicemi. Součástí I. etapy analýzy je 15 budov města a Sportovních areálů města Kladna: např. ZŠ Brjanská, ZŠ Školská, ZŠ a MŠ Ukrajinská, ZŠ Moskevská, ZŠ Vodárenská, ZŠ Cyrila Boudy, ZŠ Zdeňka Petříka, ZŠ Velvarská, ZŠ Vašatova, Aquapark a sportovní hala.

EPC je zkratka z anglického sousloví „Energy Performance Contracting“. Základním principem této metody je skutečnost, že realizovaná energetická opatření jsou splácena z dosažených úspor. Město tak v případě realizace bude mít pokryto technické riziko projektu na rozdíl od běžného vztahu dodavatel-odběratel, neboť odpovědnost za návrh a realizaci modelu EPC nese externí ESCO společnost. Ta realizuje investiční a další navržená opatření ve vytipovaných budovách, čímž sníží následné platby faktur dodavatelům elektřiny, plynu, tepla a vody a případně i další nutné provozní náklady. „Místo toho, aby město platilo stále stejné vysoké faktury za elektřinu, plyn a vodu, platí po realizaci projektu EPC méně, neboť budovy se budou chovat úsporněji, a z rozdílu splácí realizovanou investici do energetického hospodářství jeho budov včetně případné bankovní služby a energetického managementu. Tato metoda je výhodná také při nedostatku investičních prostředků, což je a bude realita po konsolidaci následků pandemie COVID-19,“ zmínil primátor města Dan Jiránek.

Úspornými opatřeními se myslí např. zateplení budov, výměna oken, elektroinstalace, otopných těles, renovace vytápění, chytré řízení budovy (zejména teplot v místnostech), případně jde o instalace kogeneračních jednotek, fotovoltaiky jako doplňkových zdrojů energie, nebo další zvýšení komfortu budovy prostřednictví instalace vzduchotechniky.

„Metoda EPC umí přinést optimální váhu mezi počáteční investicí a konečnou úsporou. Nedílnou součástí kontraktu jsou smluvní záruky za úspory, projekty jsou realizované komplexně, a úspory energie tak dosáhnou 15 až 50 %. Je vhodné do projektu EPC zařadit více budov s co největším potenciálem rychle návratných opatření. Potom je možné náklady související s přípravou, administrací, financováním a energetickým managementem rozprostřít mezi více objektů a míra zátěže je tak menší,“ doplnil radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

I přes prázdniny probíhají práce na zefektivňování energetického hospodářství města. Město ve spolupráci s externí firmou absolvovalo prohlídky budov škol a dalších městských objektů s cílem zjištění stavu energetických zdrojů a stavu budov jako takových. „Prohlídky byly velmi přínosné, protože umožnily v detailu se zaměřit na konkrétní části budov a konkrétní problémy, které trápí ředitele a ředitelky škol, nebo správce budov. Některé budovy (zejména školy) jsou v dobrém stavu, jinde je nutné opravit některé části či je vybavit efektivnějším zdrojem energie, jiné budovy potřebují významné zásahy, které přinesou komfort pro žáky, učitele, zaměstnance a další uživatele,“ přiblížil proběhlé prohlídky koordinátor projektu SPARCS David Škorňa. Během dvou srpnových týdnů proběhly prohlídky téměř všech budov, a je třeba vyzdvihnout výbornou spolupráci se zástupci škol i správci budov, jakož i pracovníky TEPO i v době prázdnin. Na počátku října bude mít město k dispozici návrh, co s budovami dělat a bude tak možné rozhodnout o tom, jaké investice a v jakém režimu a čase je možné realizovat.

Na analýzu si město požádalo o dotaci z programu EFEKT a obdrželo ji. Práce na analýze a na celém konceptu dosahování úspor v budovách jsou součástí realizace mezinárodního projektu SPARCS, do kterého je město Kladno zapojeno a které je financováno z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizon 2020 na základě grantové dohody č. 864242.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…