Kladno: Zúžení vozovky v ulici Cyrila Boudy ochrání školáky

22.09.2019 16:07

Rizikový přechod pro chodce v ulici Cyrila Boudy na úrovni 10. ZŠ prošel proměnou. Cílem je zajistit větší bezpečí školáků při přecházení. Úpravy dalších nebezpečných přechodů bude ve spolupráci s kladenskými policisty postupně pokračovat.

Kladno: Zúžení vozovky v ulici Cyrila Boudy ochrání školáky
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Pro město Kladno je zvyšování bezpečnosti chodců na frekventovaných přechodech důležité. Čtyřproudou vozovku v ulici Cyrila Boudy křižují hned dva, které patří kvůli své délce a počtu jízdních pruhů k nepříliš bezpečným. První, u 10. ZŠ, se změnil dnes, a to také v reakci na petici sdružení rodičů a přátel zmíněné školy, kterou podepsalo na 150 lidí.

Rizikovou situaci v místě řeší bezpečnostní zúžení komunikace ze stran, které zredukuje počet jízdních pruhů na jeden pro každý směr. Zpřehlední to situaci, zpomalí dopravu a usnadní přecházení. Ve spolupráci a za významného přispění kladenského dopravního inspektorátu Policie České republiky město dnes osazuje svislé i vodorovné dopravní značení, včetně provizorního ohraničení, aby si řidiči na změnu zvykli. Následně, během 14 dnů, proběhne finální úprava. Před instalací bylo řešení projednáno s dopravcem ČSAD Kladno a zároveň provedena zkušební jízda pro kloubové autobusy.

Nové řešení má roční zkušební dobu

Druhý nebezpečný přechod na ulici Cyrila Boudy, na Sítné u stejnojmenné autobusové zastávky, přijde na řadu v následujících měsících. Na obou přechodech vznikají často krizové situace, kdy auto v jednom jízdním pruhu dá chodci přednost a řidič vozidla jedoucího stejným směrem v druhém jízdním pruhu chodce přehlédne a musí prudce brzdit. Zúžení nahradí původní, již nevyhovující omezení tvořené zpomalovacími retardéry v levých jízdních pruzích. Nové řešení má roční zkušební dobu. V září příštího roku vyhodnotíme, jak se osvědčilo, a rozhodne odbor dopravy magistrátu spolu s policisty o provedení stabilní stavební úpravy přechodu a přilehlých chodníků.

Přechod pro chodce u 10. ZŠ je první ze série úprav rizikových „zeber“ po celém městě. Prováděny budou postupně dle výsledků vyhodnocení nebezpečnosti, nevhodného stavebního stavu a počtu dopravních nehod. V plánu jsou nejprve například přechody na ulici Jaroslava Kociána u autobusové zastávky či v ulici Sportovců, kde je uprostřed vozovky nevhodný ostrůvek, který při sněhové nadílce není vidět a je pro řidiče nebezpečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…