Kladno cílí na další mezinárodní spolupráci v oblasti inteligentní energetiky

18.02.2021 6:35

Kladno se uchází o účast v dalším mezinárodním projektu s názvem District Chameleon. Jeho cílem je navrhnout a přímo zavést inovativní řešení v oblasti energetiky a chytrých řešení ve vybraných budovách města.

Kladno cílí na další mezinárodní spolupráci v oblasti inteligentní energetiky
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Šanci na získání účasti má také díky úspěšnému působení v prestižním mezinárodním projektu SPARCS, který je rovněž zaměřen na inteligentní energetiku.

V projektu vznikne konsorcium 35 mezinárodních partnerů z 15 různých zemí, kteří předložili žádost do výzvy Green Dealu v rámci evropského programu Horizon2020. Jsou mezi nimi výzkumná střediska, malé a střední podniky a tři pilotní města. Jedinečné složení účastníků, z nichž mnozí mají dlouhou historii účastí v evropských projektech, vytváří most mezi inovacemi, průmyslem, výzkumem a konkrétní implementací do praxe.

„Pilotní řešení by se měla uskutečnit ve třech městech, v portugalském Cascais, irském Corku a právě u nás v Kladně. Konsorcium usiluje o uplatnění nejinovativnějších technologií podle potřeb každého města. My bychom do projektu rádi zapojili sportovní areály a Domov pro seniory v ulici Františka Kloze. Zde plánujeme v rámci District Chameleon například instalaci chytrých technologií, čidel nebo také fotovoltaických panelů či nabíjecích stanic pro elektromobility,“ uvedl radní pro rozvoj města Ondřej Rys.

District Chameleon bude integrovat moderní řešení v oblastech energetického managementu a optimalizace budov, obnovitelných zdrojů energie, zejména solární. Zaměří se na používání dynamicky a energeticky efektivních materiálů např. pro fasády budov, ale také na efektivní správu a digitalizaci dat, což umožní lepší plánování, simulaci a partnerství energetických společenství. Projekt se zároveň bude zabývat implementací informační platformy a softwaru pro automatizované a inteligentní řízení prostředí v budovách, jako je hodnocení topeni, větráni a klimatizace (HVAC), monitorování kvality ovzduší aj.

„Projekt je ojedinělý a velmi praktický. Částečně je zaměřen na výzkum, ale většinově se soustředí na přímé zavádění technologií. Kladno obdrželo nabídku účasti v tomto projektu. Aktivně totiž pracujeme na budoucnosti energetiky ve městě i přes projekt SPARCS a vytváříme tím městu dobré jméno i v zahraničí. Uvidíme, zda bude žádost, kterou koordinovala izraelská společnost Argentum LTD, úspěšná, a budeme tak moci začít na konci letošního roku s implementací dalších a již více konkrétních chytrých, efektivních a udržitelných řešení v energetice,“ doplnil David Škorňa, koordinátor SPARCS za Kladno.

Informaci, zda vznik konsorcia District Chameleon evropské fondy podpoří, očekává Kladno ve druhém čtvrtletí roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …