Kladno řeší vytěsnění přemnožených divokých prasat ze zástavby

12.12.2020 20:12

Odbor životního prostředí Magistrátu města Kladna činí ve spolupráci s mysliveckými spolky kroky k vyřešení pronikání divokých prasat do zastavěného území města. Přemnožení prasat obtěžuje obyvatele Kladna především na sídlišti v ulici Vojtěcha Lanny, respektive v celém přilehlém Ostroveckém údolí.

Kladno řeší vytěsnění přemnožených divokých prasat ze zástavby
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Ostrovecké údolí a jeho okolí je z pohledu výskytu divokých prasat problematické již delší dobu. Populace prasat původně vázaná na nedaleké lesy již zcela ztratila plachost z blízkosti lidských obydlí. Město a magistrát tento problém řeší již delší dobu. Ostrovecké údolí, resp. prostor mezi sídlištěm, Kladenským zámkem, haldou společnosti Despro a kladenskými hřbitovy, je pro pohyb zvěře bohužel ideální. Prasata sem mají přístup z přilehlých lesů, kde jsou čím dál více rušena, a navíc se v údolí nacházejí rozsáhlé neudržované plochy, v nichž se mohou ukrývat. Na louku a všechny další travnaté plochy, nebo přímo do sídliště ke kontejnerům pak vychází za potravou.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Nejúčinnějším způsobem, jak výskyt prasat eliminovat, je jejich odlov. „Magistrát města Kladna v roce 2018 pověřil myslivce splňujícího všechny zákonné požadavky lovem na nehonebních pozemcích. Lov je povolen na pozemcích ve vlastnictví města v Ostroveckém údolí, v Bukovce, na Tuchorazi a na soukromých pozemcích na haldě u hřbitova. Bohužel, eliminovat zvíře, když už se dostane přímo do zástavby či její bezprostřední blízkosti, je velice problematické a nebezpečné. Prase divoké se loví loveckou kulovou zbraní. V takovém případě musí lovec postupovat nanejvýš obezřetně a bezpečnější je vyčkat, až se zvíře stáhne do přírodního prostředí,“ vysvětluje postup vedoucí Odboru životního prostředí Radovan Víta.

V roce 2018 bylo v Ostroveckém údolí uloveno celkem 16 kusů a v loňském roce 10 prasat divokých. Vzhledem k rizikům spojeným s použitím střelné zbraně uvnitř města došlo k většině zástřelů v prostoru „amfiteátru“ pod haldou u hřbitova. Toto místo je však nově zastavěno velkým parkovištěm pro nákladní automobily a možnosti střelby se zde výrazně zúžily. V současné době se proto lov prasat divokých přesouvá do okolí retenční nádrže u Tuchorazi. Lov na nehonebních pozemcích byl v Kladně povolen i v lokalitě Na Šestém a na haldě u Vyhaslého. Celkem bylo v roce 2020 zatím uvnitř města Kladna uloveno 23 prasat divokých. Nejvyšší intenzita lovu spadá do zimního období a lze tedy očekávat, že se celkový počet ulovených kusů ještě zvýší.

Odbor životního prostředí plánuje i další opatření k „vytěsnění“ prasat z města, a to snížení rozlohy ploch, kde nacházejí úkryt, a omezení přístupu ke zdrojům potravy. Další postup v Ostroveckém údolí bude tedy kombinací kultivace ploch zeleně ve vlastnictví Města Kladna, rušení prasat v keřových porostech na dně údolí a opětovného zvýšení intenzity jejich lovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…