Kladno zlepšuje systém na třídění odpadu

21.05.2019 15:36

Celkem 52 kg papíru v průměru loni vytřídil každý obyvatel Kladna. Město tak o 7 kg převyšuje celorepublikový průměr.

Kladno zlepšuje systém na třídění odpadu
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Plastů, skla a nápojových kartonů občané největší obce Středočeského kraje v roce 2018 průměrně vytřídili 45 kg. Celorepublikový výsledek je o 4 kg vyšší (těžší), Česká republika se tak v třídění odpadu řadí na čelní evropské příčky. Třídí už téměř tři čtvrtiny (73 %) obyvatel.

Z plastů se v Kladně obdobně jako jinde v České republice loni nejvíc třídily plastové obaly (77,5 %). Převažovaly mezi nimi ostatní pevné obaly (28,2 %), následovaly PET lahve (27,4 %) a obalové fólie (17,4 %). Z papíru se nejvíc odděleně sbíraly tiskoviny (57,4 %), za nimi byly papírové obaly (27,7 %) a jiný papír (13,8 %). "Třídění odpadu je v dnešní době naprosto nezbytné a mě velmi těší, že si to Kladeňáci uvědomují. Odpovědný přístup a snaha maximálně a opakovaně využít to, co spotřebujeme, je společensky odpovědné, šetrné vůči životnímu prostřední a ohleduplné vůči budoucím generacím," říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek.

Z detailního rozboru tříděného odpadu, který v dubnu provedlo statutární město Kladno ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM také vyplynulo, že skladba sbíraných komodit v podzemních kontejnerech je obdobná jako v těch běžných a výsledky v Kladně jsou srovnatelné se zjištěními celorepublikovými. A to i co se týče nežádoucích příměsí odpadů, kdy je výsledek v Kladně dokonce lepší, než je průměr České republiky. "Fakt, že odpad, který produkují obyvatelé Kladna, nevykazuje vyšší míru znečistění, dokládá vysoké uvědomění a disciplinovanost Kladeňanů v oblasti třídění," říká regionální manažer společnosti EKO-KOM Pavel Kubásek.

V Kladně je nyní 695 barevných nádob a kontejnerů pro oddělený sběr odpadů a od loňska také 31 podzemních kontejnerů. Sběrná síť se postupně rozšiřuje, a to v reakci na potřeby obyvatel i změnu legislativy včetně právních předpisů Evropské unie. Město má proto v současné době bezplatně vypůjčeno 68 kontejnerů na třídění papíru, plastu a skla a od března 2018 jsou na vybraných stanovištích umístěny také kontejnery pro oddělený sběr kovů. Dalších 15 zvonových kontejnerů na kov má přibýt v brzké době. Stejně tak chce Kladno tříděný odpad průběžně analyzovat s cílem nastavit systém v této oblasti co nejlépe. Informace k třídění odpadu jsou k dispozici ZDE v sekci "Kladno třídí odpady".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…